Budapest, 2016. március 9.
Snétberger Ferenc interjút ad az MTI újságírójának a Budapest Music Centerben 2016. február 25-én. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész az In Concert címmel a napokban megjelenő, a több mint két évvel ezelőtt adott budapesti szólókoncertje anyagából válogató CD-jét mutatja be április 15-én a Zeneakadémia nagytermében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
MTI Fotó: Marjai János
Közélet

Bayer-ügy: “Csak annyi kéne, hogy valaki kiáll, és azt mondja, tévedtünk”

László Pál
László Pál

újságíró. 2016. 08. 24. 18:56

Nem látni ellenzéki tiltakozásokon, igaz, Berlinben él jórészt, nem szokott petíciókat aláírni, de ismeri a nevét az egész világ. Szerinte egy kormánynak igenis meg kell gondolnia, hogy kinek ad kitüntetést. Az ország leghíresebb jazzgitárosa, aki történetesen roma, szintén visszaadta a keresztjét. Azt szeretné, hogy legyen valami, mert felelősséggel tartozik a tanítványai, családja és az unokája iránt. Snétberger Ferenc-villáminterjú.
Korábban a témában:

Előfordult már valaha, hogy Snétberger Ferenc valamibe így beleállt? Volt valaha olyan politikai akció, petíció, tiltakozás, amit aláírt?

2013-ban adtam egy interjút Bayer Zsolt cikke kapcsán. Ebben állásfoglalásra kértem a magyar kormányt. Most ez az újságíró kitüntetést kapott. Én nem akarok egy sorba kerülni egy ilyen emberrel, aki rasszista, uszító cikkeket ír a cigányok, a zsidók ellen. A magyar kormány azzal, hogy díjat ad egy ilyen embernek, azonosul az ő gondolataival, írásaival.

Egy kormánynak igenis meg kell gondolnia, hogy kinek ad kitüntetést. Engem ez a döntés személy szerint felháborít.

Budapest, 2016. március 9.
Snétberger Ferenc interjút ad az MTI újságírójának a Budapest Music Centerben 2016. február 25-én. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész az In Concert címmel a napokban megjelenő, a több mint két évvel ezelőtt adott budapesti szólókoncertje anyagából válogató CD-jét mutatja be április 15-én a Zeneakadémia nagytermében, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.
MTI Fotó: Marjai János
MTI / Marjai János

Sokat olvassa Bayert?

Nem követem napi szinten, de amikor a romákról ír, pont, mert magam is roma vagyok, nagyon érzékenyen érint minden szava. Én Felsőörsön, roma gyerekekkel foglalkozom a Zenei Tehetség Központ nyári táborában. Itt több mint 60 tehetséges roma gyerek tanul zenélni, és a zenén túl nagyon sok mindenről beszélgetek velük. Itt néha felmerül, és néhány cikket ezért is olvastam.

Jó, de mit számít egy ilyen kitüntetés? Önnek például mit ér az a lovagkereszt, amit most visszaad?

Nekem nagyon nagy dolog volt, amikor megkaptam. Ilyenkor az ember azt érzi, hogy elismeri az állam azt a munkát, amit végez. És nagyon bízom benne, hogy meg is szolgáltam ezt a kitüntetést, amit most visszaadok.

Ön jórészt Berlinben él, technikailag hogyan néz ki egy lovagkereszt visszaadása?

Egyelőre csak egy levelet írtam Áder János köztársasági elnök úrnak, aztán a következő lépés, hogy arra a címre, amire a levelet küldtem, visszaküldöm postán a díjat.

Számít bármit egy ilyen gesztus?

Én csak egy vagyok a sok közül, akik visszaadják most ezt a kitüntetést.

Nagyon szeretném, ha a magyar kormány állást foglalna és megmagyarázná ezt az egészet. De eddig azt látom, hogy semmi sem történt.

Pedig már több mint 80-nál jár a számláló. Zavarja?

Igen! Csak annyi kéne, hogy valaki kiáll, és azt mondja: tévedtünk. Ez mindenkivel előfordul.

Lázár János elég határozottnak tűnt, amikor erről beszélt.

Ez nem volt egy hirtelen döntés a részemről. Az első reakcióm még napokkal ezelőtt, amikor olvastam a kitüntetését, annyi volt, hogy ez szégyen és nem lehet igaz. Eddig vártam, hátha történik valami.

Nem történt, és talán nem is fog.

Én azért adtam vissza, hogy legyen valami. Felelősséggel tartozom a tanítványaim, családom, unokám iránt. Így tudom kifejezni, hogy nem szeretnék ebbe a társaságba tartozni.

Snétberger Ferenc

A gitárművész és zeneszerző egy zenész család tagjaként 1957-ben Salgótarjánban született. Ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. 2002-ben szülővárosa díszpolgárává avatták, két évvel később pedig a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki. 2005-ben Budapesten Liszt Ferenc-díjat kapott. 2014-ben Kossuth-díjat is kapott. 2011 nyarán Felsőörsön elindította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amelynek célja, hogy egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert iskola legyen, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek világszínvonalú képzést és mentorálást kapnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.