Közélet

Orbán nyíltan kiállt Erdogan és Trump mellett

Egy brazil lapnak nyilatkozott a magyar miniszterelnök.

Interjút adott egy brazil lapnak Orbán Viktor. A miniszterelnök a Folha de S. Paulo című újságnak azt mondta: Magyarország száz százalékig megvédi határait akkor is, ha Törökország beváltja fenyegetését, és „migránsok” tömegeit indítja el az Európai Unióba.

Már nem olyan jó ötlet a halálbüntetés

A kormányfő úgy vélekedett, az európai országok nem tudják betartani Törökországnak tett ígéretüket a vízumkényszer eltörlésére vonatkozóan. Szerinte ez óriási probléma, érzékeny kérdés, de ő maga nem aggódik Ankara fenyegetése miatt.

Orbán kiállt Recep Tayyip Erdogan elnöksége mellett. Azt mondta, ha Törökországban nincs stabilitás, az az egész régió problémája lesz. Ugyanakkor hozzátette, hogy a halálbüntetés esetleges alkalmazása letérítené az EU-ba vezető útról Törökországot, noha tavaly még ő maga is azt pedzegette, hogy beszélni kell a halálbüntetés újbóli bevezetéséről.

Jellegében integrált társadalom

A Sao Paulo-i lap azt írta, hogy Rio de Janeiróban egy vasárnapi fogadáson a brazil külügyminiszter megkérdezte Orbántól, hogy valóban Donald Trumpot támogatja-e, amire a magyar miniszterelnök úgy válaszolt, hogy „igen, Trump külpolitikája lenne a legjobb nekünk”. Orbán azt emelte ki, hogy Trump „védelmébe veszi a bevándorlók ellenőrzését” és „ellenzi a más országokban való demokráciaépítést”, amivel a magyar miniszterelnök nagyon egyetért.

A kormányfő arra a kérdésre, hogy a menekültek érkezése nem segítene-e az európai demográfiai probléma megoldásában, azt felelte: soha. Szerinte komoly problémát okozhatnak, mert párhuzamos társadalmat építenek ki, ami veszélyes és destabilizálja az EU országait. „Szeretnénk, ha a magyar nép jellegében integrált társadalomként maradna meg” – jelentette ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik