Közélet

Vissza lehet küldeni, de nem lehet megszabadulni a Lovagkereszttől

Bayer-Zsolt(1b977ce9-12b0-41b0-8a3e-07334cdc277d)(430x286).jpg (Array)
Bayer-Zsolt(1b977ce9-12b0-41b0-8a3e-07334cdc277d)(430x286).jpg (Array)
A törvény nem ismeri az állami kitüntetés visszaadását vagy visszavonását.

Éppen visszaküldhetik kitüntetésüket azok, akik korábban megkapták a Lovagkeresztet, de nem akarnak Bayer Zsolttal egy körben lenni, a nevüket viszont nem fogják törölni a kitüntetettek listájáról – tudta meg az Index.

Már negyvenen jelezték, hogy nem akarják megtartani a kitüntetést, csakhogy a törvény nem ejt szót az állami díjak visszaadásáról vagy visszavonásáról, hiába küldik el postán a lovagkereszteket az államfői hivatalnak. Erre a törvényalkotók szándékosan nem adtak lehetőséget, 2011-ben a KDNP-s Rubovszky György maga mondta az állami kitüntetéseket szabályozó törvény vitájában, hogy ez „parttalan vitákat és értelmetlen oda-visszavágásokat” eredményezne.

Idén májusban Semjén Zsolt is azt mondta, hogy a kitüntetésekről szóló törvényben alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni.

Jogilag a 2011-es törvény előtt sem voltak visszaadhatók a kitüntetések, de visszavonásra volt lehetőség. Ha valaki írt a miniszterelnöknek egy levelet, vagy a hivatal úgy ítélte meg, hogy a kitüntetett érdemtelen a díjra, a kormányfő javaslatot tehetett a díj visszavonására, amit aztán a köztársasági elnöknek kellett jóváhagynia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik