Közélet

Azt hittük, kisgatyára vetkőzik az államtitkár a Parlamentben

Mindössze hatvan percig tartott az Országgyűlés rendkívüli ülése.

Majdnem annyira vicces műsort produkált hétfő reggel a tisztelt Ház, mint pár órával korábban a mongol szabadfogású team Rióban, bár a patkóban legalább nem vetkeztek kisgatyára a szereplők.

A legmókásabb az volt, amikor Latorcai levezető elnök 9.49-kor általános derültséget keltve arra buzdította a jelen lévő negyvenkilenc képviselőt, hogy várjanak 9.50-ig, ugyanis elvileg akkorra kell biztosítani a napirend megszavazásához szükséges létszámot.

Mondta ezt úgy, hogy ő is tudta: a kormánypártiak bojkottálják az ülést, és nem lesz elég képviselő rábólintani a napirendre.

Már annyi az idő

Jó sztendapóként Latorcai azzal töltötte ki a hatvan másodperces pauzát, hogy a nemzetbiztonsági kockázatokra fittyet hányva elárulta, nem egyformán jár a fali nagy óra és a képviselői monitorokon látható időmérő.

Aztán csak elérkezett a kilenc.ötven, mikor is az összes bent tartózkodó kézfelemeléssel jelezte, hogy elfogadja a napirendet, mire Latorcai megállapította, hogy a Ház nem fogadta el a napirendet.

És még mindig volt egy csavar, ugyanis Latorcai az amúgy jelen nem lévő fideszes frakcióvezető, Kósa Lajos korábbi javaslata alapján szavazógépen is megszavaztatta a hölgyeket, urakat, itt is az jött ki, hogy nincs elég zöld gomb a napirendhez, és hazazavarta a sokadalmat.

Az ezt megelőző negyvenkilenc percben összesen öt napirend előtti felszólalás hangzott el az (legyünk precízek) Országgyűlés második nyári rendkívüli ülésén, melyet ugye a Jobbik kezdeményezésére, jobbikos és szoci képviselők aláírásait begyűjtve rántottak össze.

Latorcai János Fotó: MTI/Kovács Attila
Latorcai János
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ködös albijuk

A Jobbik a kvótanépszavazás alegységproblémájáról dobbantva hozta tető alá ezt a rövidke parlamenti napot. Vonáék azt kezdeményezték, hogy a Ház törvénymódosítással érje el, hogy októberben a külföldön élő, de magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgáraink a külhoni magyarokhoz hasonlóan levélben is szavazhassanak.

A Jobbik ez ügyi vezérszónoka, Szávay István plasztikus példával illusztrálta az igazságtalanságot: adott egy Anglia északi részén dolgozó, albérletben lakó magyar brigád, melynek egyik tagja magyarországi magyar, másik tagja erdélyi magyar. Ha mindketten kvótanépszavazni akarnak, a Magyarországról Angliába szakadt magyarnak pénzt és időt nem kímélve Londonba kell utazni közös albijukból, hogy a nagykövetségen ikszeljen egyet, míg az Erdélyből a ködös Albionba szakadt kollégája levélben is feladhatja szavazatát.

Ez valóban igazságtalan. De hogy a politikai paláveren kívül megér-e egy augusztus huszonkettedikei misét, az kérdéses.

Öttel kell szorozni, amit Kósa mond

Kósa Lajos azt ígérte, egyetlen kormánypárti lesz majd az ülésen, ehhez képest öt orbánista is a patkóban ült: négy államtitkár, valamint a kereszténydemokrata Rubovszky György. (Azok kedvéért, akik hozzánk hasonlóan vonzódnak a számokhoz: reggel kilenckor 14 szoci tartózkodott bent, 2 LMP-s, 13 jobbikos és egyetlen DK-s, a felszólalások alatt 3 együttes és egy liberális, Fodor Gábor talált be a terembe, valamint további 3 szoci és 5 jobbikos.)

Tisztelt üres kormánypárti sorok!

– a zöld Szél Bernadett kezdte így a napirend előttiek sorát, majd amellett kardoskodott, hogy „magyar és magyar között ne legyen különbség”.

A mai nap arra jó, hogy meglássuk, kinek mennyi a távolság a füle és az agya között!

– ez meg a szoci Szakács László szellemessége.

Szakács kissé aránytévesztőn arra számított, hogy érveire „kormánypárti szónokok bűvészmutatványa” lesz a válasz, majd „kupac kopaszt” vizionálva a Nemzeti Választási Irodánál izmos fiatalemberek által megakadályozott népszavazási kezdeményezés képeit skiccelte a levegőbe.

Önök mitőlünk ne óvják a népképviseleti demokráciát, önök az NVI bejáratát sem tudták megvédeni!

– ez is Szakács szövege.

Aki végül, alátámasztandó pártja javaslatát, miszerint a nép ne vegyen részt a hazug kvótanépszavazáson, így szólt:

Aki otthon marad, az Európában marad.

Szakács László Fotó: MTI/Kovács Attila
Szakács László
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az éjjel soha nem érhet véget

Ma hajnalban Rióban véget ért az olimpia, nagyra becsüljük a magyar olimpiai csapat áldozatos munkáját, de nem ezért jöttünk ide.

A fideszes Halász Jánosnak sikerült e stílbravúrral kötnie mondanivalóját az előtte szólókéhoz.

Aztán ragaszkodva a maga szabta nívóhoz leszögezte: annak tudható be a rendkívüli ülés, hogy „a Jobbik és az MSZP összeállt, így jöhetett össze a negyven aláírás”.

Magukat már a szocialisták is meg tudják téveszteni, kedves jobbikos képviselők?

Ezt kérdezte évődőn a hökkent Vona Gáboréktól.

Majd megjegyezte, hogy az ellenzékiek „el akarják lehetetleníteni a népszavazást, pedig az még az alkotmányosság próbáját is kiállta… Már zajlik a kampány, ilyenkor változtatni a szabályozáson ellehetetlenítené a népszavazást”.

Kormányoldalról Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára és Völner Pál igazságos államtitkár reagált.

Október másodikán olyan népszavazás lesz, ami évtizedekre meghatározza Magyarország, sőt, talán egész Európa jövőjét, az dől el, kivel akarunk együtt élni.

Ezt Dömötör mondta, aki a szocikat “a társadalom tudatosan félrevezetésével” vádolta, ugyanis, úgy véli, a balos propagandával ellentétben nem csupán 1400 migránsról van szó, hiszen ha Brüsszel átnyomja az unión az új kvótarendszert, sosem lesz vége a betelepítésnek.

Zsebesek

Völner Pál szerint “nem a nyár közepén, politikai performansz keretében kellene törvénymódosítást kezdeményezni”, és úgy vélte, az ellenzék „meg akarja rendíteni azt a közbizalmat, ami a választási rendszerrel kapcsolatban fennáll”. Ezért arra kéri képviselőtársait, ahelyett, hogy „profi, de felelőtlen politikusként pillanatnyi érdek mentén próbálnak zavart kelteni”, inkább:

Vegyék komolyan a parlament munkáját!

Mire a jobbikos Szávay István így reagált:

A komolyságról annyit, államtitkár úr, hogy ön zsebre dugott kézzel beszélt öt percen keresztül.

Eztán Szávay felidézte, hogy a külföldről szavazás körüli anomáliák orvoslására a Jobbik 2014-ben két országgyűlési javaslatot is benyújtott, ám ezeket leszavazta a kormánytöbbség.

Viszonválaszát a kritikára fogékony Völner Pál már csípőre helyezett kézzel adta.

Ugye, hogy van értelme az ellenzéki szónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik