Közélet

Alig kell valakinek a családi csődvédelem

A KDNP enyhítene a feltételeken, Harrach Péter szerint szó sincs kudarcról.

Tízezreknek szánták, de csak 450-en igényelték a családi csődvédelmet – írja a Blikk, amely szerint sokan inkább riasztónak találják a lehetőséget, mint csábítónak.

Egy családanya elmondta: ők is szerették volna igénybe venni, de nem tudták. Nagyon bonyolult és bürokratikus volt a kérelmezés, száz oldalt kellett volna kitölteni, de végül nem feleltek meg. A házukat azóta elárverezték banki tartozásuk miatt.

A kormány egyébként 627 millió forintot szánt a projektre, egyénenként ez átlagosan 1,4 milliót jelent. A Magyar Nemzeti Bank tavaly májusban még 25 ezer igénylőt jósolt, a bankszövetség a 40 ezer kérelmezőt is reálisnak tartotta. Az ötletgazda KDNP célja az volt, hogy az adósoknak ne kelljen tartaniuk a végrehajtástól és a kilakoltatástól, miközben a törlesztő részleteket az adósságrendezési terv alapján szabályozzák.

Harrach Péter a Blikknek azt mondta: szerinte a bankok nem adnak mindig teljes körű felvilágosítást, mert minimális az érdekeltségük. Azt szeretnék, hogy csak kormányhivatalokban lehessen igényelni a családi magáncsődöt, és lazítani terveznek a jelentkezés feltételein is. Úgy vélte, a kezdeti periódusban nálunk így is többen vették igénybe ezt a lehetőséget, mint más országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik