Közélet

2500 embernek adnak munkát az új börtönök

A szegényebb térségekben épült fegyintézetekben kiemelkedő fizetést kínálnak majd.

Összesen kilenc új börtön épül Magyarországon, egy ezer fős és nyolc ötszáz fős befogadóképességű – mondta a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a Népszabadságnak. Egyszerre építik fel a létesítményeket, és a tervek szerint 2018 második félévére kell elkészülniük.

Az új fegyintézetek helyének kiválasztásakor az volt az egyik fő szempont, hogy az elítéltek a lakóhelyükhöz közel tölthessék le a büntetésüket. Borsodban már eddig is kevés volt a férőhely, ezért döntöttek Ózd mellett, emellett Szabolcsban is előfordult, hogy 200-250 százalékos telítettséggel működött a megyei börtön, ezt enyhíti a kemecsei és csengeri létesítmény. Komádiban, Békésen, Bátonyterenyén, Komlón is építkeznek, az egyetlen ezerfős fegyintézet pedig Kunmadarasra kerül.

A börtönépítésre az önkormányzatok pályáztak, az értékelésnél nagy súllyal esett latba, hogy a települések milyen és mennyi munkát tudnak biztosítani az elítélteknek. Csengeren például súlyos a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, folyamatosan tudják dolgoztatni a rabokat, de lesznek olyan intézmények is, ahol „házon belül” oldják meg a foglalkoztatást.

Egy-egy férőhely kialakítása mintegy tízmillió forintba kerül az adófizetőknek, a kormány az egész programra 102 milliárd forintot hagyott jóvá. 2500 új munkahelyet teremtenek, ami a fegyőröket, nevelőket és egyéb foglalkoztatottakat illeti. A fizetések bruttó 220-240 ezer forintnál kezdődnek, de ezek cafeteriával is kiegészülnek – az érintett térségekben nem sok munkáltató kínál ennyi pénzt.

A meglévő fegyintézeteket is felújítják, az év végéig minden zárkában leválasztják a mellékhelyiségeket, amelyeket eddig sokszor csak egy függöny választott el a lakórésztől. Ezt főleg fogvatartottak foglakoztatásával oldják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik