Közélet

Nyugdíj: nem Magyarországon a legrosszabb megöregedni

Néhány országban az emberek nagyon bőkezű garantált állami járadékra számíthatnak időskorukra, máshol pedig szinte csak a saját megtakarításaikból kell hogy fedezzék a kiadásaikat.

A Brightside.me az OECD tavalyi évet bemutató adatai alapján gyűjtötte ki, hogy az egyes országokban mennyi ma a minimális állami nyugdíj, vagyis amit minden öreg megkaphat. Azt mondjuk nem tették mellé, hogy ezt a nyugdíjat milyen feltételek mellett lehet megkapni (pl. mennyi ledolgozott év után), úgyhogy ennyi szépséghibája van az összeállításnak.

Ami megdöbbentő: a legkisebb, és a legnagyobb minimálnyugdíj között több mint 126-szoros a különbség.

Az összeállítás szerint az indiaiaknak kell a legkisebb minimálnyugdíjjal beérniük, mindössze 16 dollárnak megfelelő összeggel (kicsivel több mint 4300 forint). A másik véglet pedig Luxembrug, ahol 1996 dollárnyi a minimális járadék (kevés híján 555 ezer forint).

A második legnagyobb minimálnyugdíj a norvég, 1717 dollárral (több mint 477 ezer forint), és ezer dollár fölött van még az új-zélandi, a holland és az ír legkisebb járadék is.

Magyarország ebben az összevetésben a futottak még kategóriájába sorolható a hét éve változatlan, 28 500 forintos minimálnyugdíjjal. Az összehasonlítás szerint ennél még Argentínában, Chilében vagy Mexikóban is több a minimális időskori ellátás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik