Közélet

“Beragadtunk a gyűlölködésbe és az utálkozásba, mert félni baromi könnyű”

“Beragadtunk a gyűlölködésbe és az utálkozásba, mert félni baromi könnyű”

Megijedtek, hogy "a kormány kihozta az emberekből a szörnyeteget", ennek ellenére összejött nekik 12 millió 2 nap alatt. Szükség van az ellenkampányra. Felüljáróval és táblákra írt magyar bérekkel oldanák meg a menekültproblémát, és 750 ezer helyett ők 200 ezerért is beülnének a parlamentbe. De ahhoz kell egy időközi Budapesten; na meg érvénytelen szavazatok október másodikán. Interjú Kovács Gergellyel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével.

Hol tart ebben a pillanatban a gyűjtés?

12 millió forintnál.

Mennyi idő alatt jött össze ennyi?

Két nap alatt. Eddig 1700 ember küldött pénzt. Azt látom, hogy kicsit elszegényedtek a szavazóink, mert legutóbb még olyan 8000 forint volt az átlag, amennyit utaltak, most meg csak 6000.

Érződik a társadalom lecsúszása az adományokon. Az első ilyen gyűjtésünknél egy nap alatt 9 millió jött össze, szinte most is ennyi, viszont legutóbb, a második napnál már 15 milliónál tartottunk.

Ehhez képest van most 12 millió.

Azért az is egy szép szám.

Igen. Persze, kicsit féltünk, amikor most megint pénzt kértünk, mert a kormány elég sokat költött arra, hogy kihozza az emberekből a szörnyeteget.

Attól tartottatok, hogy elszipkázta a Fidesz a szavazókat?

Nem is a szavazókat, de az ügynek azt hittem, hogy csökkent a támogatottsága. Másfél éve, amikor nem voltak menekültek, akkor talán egyértelműbb volt a képlet, hogy itt nincs, nem marad egyetlen menekült sem, de a kormány mégis gyűlölködik. Azóta persze mégis jött másfélmillió ember Európába, még ha hozzánk nem is, és az volt a para, hogy megértik-e az emberek, hogy nem kell feleslegesen utálkozni. A legröhejesebb, hogy az, hogy egy magyar ember mit gondol a menekültekről, körülbelül annyira fontos, mint ha azt kérdeznénk, mit gondol a dél-ausztrálokról. Mert ugye itt, Magyarországon nincsenek menekültek.

A németek vagy az angolok közelebbről is láttak már szír gyereket, de attól még egy felelős pártnak igenis kell, hogy válasza legyen a menekültválságra.

Nekünk is van válaszunk, persze. Alapvetően egy felüljáróban gondolkodunk a szerb határtól az osztrák határig. Mivel ide úgysem jön senki, elég kiírni a fizetéseket a határon egy táblára, és máris le lehet bontani a kerítéseket, mert az, ahogy látszik, úgysem akadályozza őket, ha csak nem annyiban, hogy fennakadnak és megsérülnek. A felüljárón pedig gond nélkül tovább tudnának menni és senkit nem zavarnának. De azért az az ezerötszáz ember, akiről szó van, olyan kevés, hogy azért ennyi emberség nyilván kell, hogy legyen egy országban.

Mondjuk, őket sem kell befogadni. Csupán arról van szó, hogy Magyarország döntheti el, hogy kapnak-e valamilyen menekültstátuszt.

Persze, ezért is röhej ez. Az más kérdés, hogy másfélmillió embert senki nem akar, de ezerötszázat?

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Akkor plakátolásra fel? Mikor zárjátok a pénzgyűjtést?

Egy hetet adtunk magunknak, mert legutóbb is úgy jártunk, hogy túl sok pénz jött össze. Most 20 millió a cél, ez is elég 500-600 óriásplakátra, illetve vannak a kirakott farost lapok a kampányra, ahova lehet legálisan ragasztani kisebb plakátokat.

Az, hogy legálisan lehet valamit csinálni, nem zavarja meg az MKKP gépezetét?

Valóban zavaró, hogy legális, de lehet, hogy majd szívunk közben vagy kitalálunk valami mást, hogy ne legyen olyan legális.

Azért ahhoz elég sok ember kell, hogy látványosan teleplakátoljatok egy országot kis plakátokkal.

Mostanra van egy csomó passzivistánk, akik ragasztanak majd, és sikerült 5 forint környékére lenyomnunk egy színes A/4-es plakát nyomtatását. Szóval majd nyomtatunk vagy 100 ezret, és megleszünk. Nyilván nehéz felvenni a versenyt a kormánnyal, akik így, ránézésre 100 ezer óriásplakáttal nyomulnak.

A „Tudta?” televíziós spotokról, a nagyobb portálokon megjelenő internetes hirdetésekről nem is beszélve.

Van erre is megoldásunk, mert szeretnénk rendezni egy saját olimpiát, ezt alig 13 ezer milliárdból meg tudnánk csinálni, és akkor a hirdetéseink szünetében mehetne sport.

Nem kétlem, hogy ha nem csak egy hétig gyűjtenétek, akkor összejönne az olimpiarendezésre is a pénz, de ha csak a plakátoknál maradunk, akkor megint Simicska Lajos cége lesz a nyerő?

Igen, legutóbb tőle vettünk plakáthelyet. Most a piacon, ha jól tudom, három nagy cég van: a Garancsié, aki ugye körülbelül naponta nyer 2 milliárdos közbeszerzést, de nála fut a mostani kormánykampány, tehát ott nem hiszem, hogy szívesen fogadnak. Van még valami francia hátterű cég és még a Simicska. Az ellenségem ellensége nekem nem a barátom, vagyis nem szívesen költenénk el Lajosnál az összes pénzt. Ezért most megpróbáljuk szétosztani egy csomó kisebb cég között, ami elég melós. De azt is tegyük hozzá, hogy a Simicska érdekeltségű cégnek 150 helye van szeptember 16-tól, amikor a kampányunk indulna. Valahogy szerintem csak megoldjuk.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Mik lesznek a plakátokon?

Nyilván el kell mondani, hogy Szíriában háború van, de inkább erre a borzasztó félelemkampányra akarunk reflektálni. Félni baromi könnyű.

Például a korrupciós bűncselekmények java részét politikusok követik el. Mégsem mondhatjuk minden politikusra, hogy félünk tőle, mert korrupt és azonnal zárjuk őket börtönbe. De még sorolhatnám.

Valahogy nem látom, hogy a fősodrú politika észrevenne titeket.

Mire gondolsz? Hogy még nem csuktak le?

Akár. Persze nem. Van olyan ország, ahol egy ilyen vállaltan viccpárt komoly szerephez jutott. Itthon nem láttam egyetlen pártot sem, amelyik reagált volna a felvetéseitekre.

Ez majd akkor fog kiderülni, amikor valóban elindulunk egy választáson. Amint lesz Budapesten egy időközi, ott leszünk. Az meg, hogy a kormány nem reagál ránk vagy az ő médiájában soha egy sort le nem írnak rólunk, az nem biztos, hogy baj, sejtve, hogy miket írnának.

Egyszer csak felfedeznek. Pláne, ha elindultok valóban egy igazi választáson.

Nézd, nekünk túl sok titkunk nincs. A mi klubjaink tök nyíltak, sőt, arra is gondoltunk, hogy lehetne az egészet online közvetíteni. Azt gondolom, hogy úgy lehet az esetleg várható lejáratás ellen tenni, hogy mindent nyíltan, átláthatóan teszünk.

Mekkora stáb van körülötted elnökként?

40-50 ember.

Azért az egy közepes ellenzéki párt tagsága.

Igen, de régen ezzel viszonylag sok problémánk volt. Most volt először olyan rendezvényünk, amikor a Bud Spencer parkot avattuk, hogy azt éreztem, minden klappol. Ezért jó, hogy csináljuk ezeket az MKKP klubokat. Régen az én barátaim voltak körülöttem, de ők inkább ötletelésben voltak erősek, nem operatív feladatokban.

Ezzel a csapattal neki lehet menni egy parlamenti választásnak is?

Nyilván a 27 képviselő állításával nem lenne probléma. Ősztől elkezdünk vidéki szervezeteket csinálni, Szeged, Pécs és így tovább.

Ez mind pénz, pénz és pénz.

Eladtunk egy csomó pólót, abból lett vagy félmilliónk, most, életemben először kértem pénzt a Facebookon a pártnak, amiből bejött egymillió. Mivel csak anyagköltségünk van, mi ebből hónapokig elműködünk. Egy pad felújítása nem több 2000 forintnál.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Aztán majd csak megjön a kampánytámogatás.

Én ettől félek is komolyan. Itt egy olyan pénzről van szó, amit nem nekünk adnak, hanem az állam kiutal a kampányra, ha összeszedsz elég támogató aláírást a választások előtt. Meg kell nézni, hogy jogilag hogyan lehet azt egy értelmes dologra odaadni. Persze, szükségünk van pénzre, mert most azt tervezzük, hogy mivel a Rehab Critical Mass-osok panaszkodtak, hogy a körútra nem tudnak bejutni, építünk rámpákat, hogy mondjuk, legalább a Balaháig beérjenek kerekesszékkel.

Oké, ezek akciók. Járdafestés színesre, padfelújítás vagy tető a buszmegállóra. Ha öreg politológus lennék kardigánban, akkor azt kérdezném, hogy de mi a politikai cél?

Egy aktív állampolgárokkal teli ország.

Hogyha rosszul néz ki a pad a ház előtt 10 éve, akkor ne arra várj, hogy majd valaki megcsinálja, hanem szedd össze a barátaidat, szomszédokat és 2000 forintból csináljátok meg.

Az esetleges parlamenti bejutást is inkább ehhez való eszköznek tekintem. A parlamentből azt, amit most csinálunk, lehet százszor hatékonyabban csinálni. Ha van egymilliárd forintod, akkor egy hét alatt az összes padot fel tudod újítani a városban. Persze, ha már bent vagyunk, akkor a parlamentre is ráfér a kritika, de alapvetően mi közösségi dolgokat akarunk csinálni. Ne irodára meg fizetésekre költsük a pénzünket. Ez a parlamenti fizetés, ami most van, ha jól tudom, körülbelül 750 ezer forint, sok. Ezt a munkát havi 200 ezerből is meg lehet csinálni, a maradékot meg jó dolgokra költeni.

Erős ellenzéki alternatíva.

Az a tragédia a mai ellenzékben, hogy nem is tudják megmutatni, mit csinálnának. Arról szól minden, hogy ma mondjuk, a PM szidta jobban a kormányt, ma rájuk szavazok, holnap az Együtt, úgyhogy holnap meg rájuk fogok. Valahol ez vicces is persze, de azért inkább nem.

Beragadtunk a gyűlölködésbe és az utálkozásba. 10 éve legalább még ígérgettek. Most azt mondják a politikusok, azért szavazz rám, mert a másikat utálod.

Azt gondolom, hogy az a dolgunk, hogy megmutassuk, mi mit csinálnánk. És mi csináljuk.

De ez azt feltételezi, hogy ti egyik pártot sem utáljátok.

Nekem sem időm, sem energiám nincs arra, hogy azon dolgozzak, hogy az emberek még ennél is jobban utálják a Fideszt vagy az MSZP-t. Semmi szükség arra, hogy hergeljük az embereket. Ez nem vezet sehova.

De azért a menekültellenes szavazásra elmenjenek a szimpatizánsaitok?

Persze! Én komolyan mondtam, hogy fontos, hogy az állampolgárok aktívak legyenek.

De mi az elnöki utasítás, mire kell szavazni?

Érvénytelen szavazatot kell leadni.

És ha magas lesz az érvénytelen szavazatok száma, az személyes siker?

Egy százalék körül szokott lenni, ha most öt lesz, az azt is jelentheti, hogy bejutunk a parlamentbe.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik