Közélet

Lejárt élelmiszereket vitt újra a piacra a bűnbanda – rendőrök is benne voltak

Jelentős mennyiségű, üzletszerűen elkövetett  rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette,  hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség tizenkilenc emberrel – köztük négy rendőrrel és egy állatorvossal – szemben, akik egy Pest megyei élelmiszer-megsemmisítéssel foglalkozó céghez szállított termékek  nagyüzemi mértékű átcsomagolásában és ismételt forgalomba hozatalában vettek részt.

Egy ócsai cég különböző áruházláncoktól szerződés alapján vett át lejárt, illetve a lejárathoz közeli  szavatosságú  élelmiszereket: tejtermékeket, nyers húst, felvágottakat, édességet, kávét. A cég – szigorú eljárási rend mentén – ezeknek a termékeknek, valamint hatóság által lefoglalt élelmiszereknek a megsemmisítését végezte. 2011-ben a céget irányító vádlott rájött, hogy a beszállított termékek egy része még eladható lehet, így a többi vádlott segítségével megszervezte, hogy a lejárt szavatosságú áruk ismét forgalomba kerüljenek.

A cég alkalmazottai a beérkező teherautókról kiválogatták azokat a termékeket, amiket még pénzzé lehet tenni. Ezeket az árukat viszonteladással, kiskereskedelemmel foglalkozó vádlottak, valamint a környékbeliek előre egyeztetett időpontokban felvásárolták. A viszonteladók között egy rendőr is volt.

A megsemmisítésre szánt árukból nagy tételben vásárolt egy törökbálinti cég is, amelynek raktárában hígítóval lemosták a csomagolásra nyomtatott lejárati időt, átcsomagolták és egy dátumozó nyomdagéppel érvényes fogyaszthatóságot  mutató dátumot nyomtattak rá,  majd újra piaci forgalomba hozták. A raktárban hulladékkal, lomokkal szennyezett, egerekkel, patkányokkal “tarkított” rendetlenség volt.

A lejárt szavatosságú termékek forgalomba hozatalát – ahogy azt fent írtuk – rendőrök és egy állatorvos is  segítette. Utóbbi a hozzá érkező nagy számú panaszbejelentés ellenére nem rendelt el ellenőrzéseket. A rendőrök és az állatorvos az ócsai céget irányító vádlottat előre tájékoztatták a várható hatósági ellenőrzésekről, így a cégnél napokkal korábban felkészülhettek az ellenőrzésekre.

A szervezetet 2014 márciusában buktatták le összehangolt akcióban, amelyben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség, a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság munkatársai, a Készenléti Rendőrség, valamint a Terrorelhárítási Központ  és a NÉBIH emberei vettek részt. Összesen tíz helyszínen, a cég székhelyén, telephelyén, illetve az átcímkézett árukat értékesítésre átvevő személyek dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktáraiban tartottak házkutatást.

Több mint  250 tonna, több tízezer tétel élelmiszert találtak és foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik