Közélet

Újabb rezsicsökkentés jöhet, marad a Déli pályaudvar

seszták miklós (Array)
seszták miklós (Array)
Megszólalt a miniszter, aki kerüli a nyilvánosságot, mert nem akar „celebesedni”.

Seszták Miklós a Figyelőnek beszél az állami pénzügyi szolgáltatók finomhangolásáról, részleteket azonban nem árul el, csak annyit, hogy szeptember 15-ig kell megalkotniuk az új stratégiát, várhatóak személyi döntések. A fejlesztési miniszter azt mondja a népszavazásról, hogy a bevándorlás ügyében a kormány jár az egyedüli helyes úton. Ha valóban nagy számban kell befogadni külföldi munkavállalókat, akkor ő főleg a határon túli magyarokra számít, elsősorban a kárpátaljaiakra.

Noha a kormánystruktúra változott, nála nem lesznek személycserék, a vagyonbevallása miatt támadott államtitkára, Tasó László élvezi nemcsak az ő, hanem Orbán Viktor bizalmát is.

Szerinte kacsa, hogy az általa vezetett tárca egy része átkerülne a külügyhöz. 

Az energetikai szektor kapcsán Seszták Miklós elsődlegesnek tartja, hogy az eddigi rezsicsökkentés eredményeit megőrizzék, de lát esélyt újabbra is. Annak mértékét nem árulja el, mert még nem tudni, mit hoz az EU által indított kötelezettségszegési eljárás, hogyan alakulnak a gázárak, miként lehet javítani a rendszer hatékonyságát.

Mint a csoki elosztása

Szerinte nincs Seszták-Lázár háború. A Miniszterelnökséget vezető minisztert vendégül is látta már kisvárdai otthonában. Seszták hárítja azt a kérdést, hogy valóban kezdi-e Orbán Viktor bizalmi emberévé kinőni magát. Szerinte ebben nincs változás, amióta miniszter. Úgy érzi, a kormányban mindenkivel jóban van.

Nagycsaládban nőttem fel, öten vagyunk testvérek, nálunk egy családi találkozó, ahol a 101 éves nagymamám ott van, százhatvan-százhetven főt jelent. Ha az öt gyereknek volt egy kis csokija, akkor megosztoztunk rajta. Ez a szemléletem itt, a kormányban is.

Seszták Miklós nem tudja, hogy az általa felügyelt tárcához kapcsolódó vállalatok ügyfelei-e a feltaláló Rogán Antalhoz köthető Hunguard Kft.-nek, és arról is most hall először, hogy a kormányfő családja nagy terveket dédelget a turizmusban.

Cáfolja, hogy a kormány leállította volna a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését, mendemondának nevezi a Déli pályaudvarról szóló híreket. A kormányzat

egyelőre nem számol a Déli bezárásával. Három jelentős, a budapesti vasúti közlekedést érintő projektet indítunk el. Bővítjük a Kelenföldi pályaudvart, részben a 4-es metró miatti kötelezettségeink, részben a várhatóan épülő nagy kórház miatt.

Fejlesztések, rekonstrukciók lesznek a Nyugati és Keleti pályaudvarnál, a Délinél egyelőre marad a személyszállítás, ott a pályaudvart tehermentesítenék, elvinnék a MÁV működésével közvetlenül össze nem függő tevékenységeket.

A miniszter egyértelművé teszi, hogy 100 százalékos állami tulajdonú magyar légitársaság nem lesz már a Malév után. Stadion viszont lesz Kisvárdán, noha nem cél, hogy labdarúgóik felkerüljenek az NBI-be. Stabil NB II-es csapatot szeretnének, szerinte a csaknem 3000 férőhelyes stadiont meg tudják majd tölteni, hiszen az interjú előtti fordulóban is 1800-an voltak kint a hazai meccsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik