Közélet

Új népszerűségi mérés: Szél az első, mögötte Áder, Kunhalmi, Karácsony

Orbánt Viktort is többen látják szívesen döntéshozói pozícióban, mint ahányan kedvelik.

A Republikon Intézet egy olyan új kutatási módszerrel mérte a politikusok népszerűségét, amely kiterjed az ismertségre, a válaszadók szimpátiájára és arra, hogy mely politikusokat látnának szívesen felelős pozícióban. Az intézet egy olyan indexet használ, amely az adott politikussal szimpatizálók, illetve nem szimpatizálók különbségén alapul. Az adott személyt kifejezetten kedvelők és kedvelők számából kivonják a nem kedvelők, kifejezetten nem kedvelőket.

Az új  népszerűségi index alapján Szél Bernadett (LMP) a legnépszerűbb, őt Áder János államfő, Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Karácsony Gergely (PM) követi. A sereghajtó a Lázár JánosRogán AntalGyurcsány Ferenc hármas. Áder János egyébként a kormányváltást akarók körében is a legnépszerűbb fideszes politikus, e szavazói csoport 30 százaléka kedveli vagy kifejezetten kedveli.

Az elemzésben vizsgált politikusok közül csak három olyan volt, akit többen szívesen látnának döntéshozói pozícióban, mint ahányan kedvelik őket: ők sorrendben Orbán Viktor, Molnár Gyula és Lázár János.

A Fidesz-KDNP politikusai szinte egyeduralkodók ismertségben; a közjogi és miniszteri pozíciók olyan előnyt adnak a kormánypárti politikusoknak, amivel egyedüli ellenzékiként csak a DK-elnök képes versenyezni. Arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen döntéshozói pozícióban, a válaszadók első két helyen Áder Jánost és Orbán Viktort választják; őket Szél Bernadett (LMP), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Karácsony Gergely (PM) követi.

A válaszadók legkevésbé Rogán Antalt (Fidesz) és Gyurcsány Ferencet (DK) szeretnék felelős politikai pozícióban látni.Jelentős elkötelezett támogatói köre van az államfő és a miniszterelnök mellett Szél Bernadettnek és Juhász Péternek (Együtt) . A négy politikusnál volt a legmagasabb azok aránya, akik „kifejezetten kedvelték” az adott politikust. Orbán és Juhász ugyanakkor megosztó. Magas az olyan válaszadók aránya is, akik kifejezetten nem kedvelik őket.

Majdnem kétszer annyian tartják egyértelműen ellenszenvesnek a kormányfőt (21,8 százalék) mint ahányan kimondottan kedvelik (11,2 százalék). E szempont alapján magas az elutasítottsága Lázár Jánosnak, Gyurcsány Ferencnek és Rogán Antalnak is – utóbbi két politikus gyakorlatilag a népszerűség összes mérhető dimenziójában a legrosszabb helyet szerezte meg.

A két legkevésbé elutasított politikus az LMP korábbi és jelenlegi társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett.

A hazai felmérések gyakorlatára legjobban a pozitív említések összegzése hasonlít. A miniszterelnök e mutatószám alapján lejjebb csúszik, de nem teljesít jól a legtöbb szocialista sem. Pártpreferencia szempontjából ez mutatja talán a legvegyesebb képet: egyetlen kivétellel nem találunk két egymás mellett álló politikust ugyanabból a pártból, továbbá kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt találhatóak az élen és a sereghajtók között. A részletes kutatás itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik