Közélet

Kormányinfó: 2028-ig tervezne Orbán

A nyári szünet után Lázár János ismét sajtót tájékoztat. Segítséget kért a választóktól a kormánynak, amely „egyedül gyenge. A Voldemort-ügy nem örömteli, Rogán Antal viszont politikai támadás áldozata a miniszter szerint. Csetényi Csaba azért jó, mert jó.

A nyári szünet után ismét Kormányinfót tartott Lázár János. A sajtótájékoztató kezdetén elismeréssel szólt a kormány nevében minden magyar sportolóról, aki részt vesz a riói olimpián. Persze az öndicséret sem maradt el: a Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért rá, hogy az elmúlt évszázadban nem volt olyan kormányzat, amely ennyit költött volna az adófizetők pénzéből a sportra. Az olimpia után áttekintik a magyar sport helyzetét, megvizsgálják, miben segíthet a kormány.

Az, hogy Orbán Viktor Rióba megy az olimpia végére, szimbolikus, hiszen meg kell győznünk a világot, hogy Budapest alkalmas olimpia rendezésére

– mondta Lázár.

Azt is kijelentette, hogy a második negyedévben 2,6 százalékos növekedés volt, magához tért a gazdaság néhány, korábban rosszul teljesítő ágazata. Az adósság folyamatosan csökken, 75 százalékon áll, és finanszírozási költségei is csökkentek. 4,37 millió ember dolgozik, 4-600 ezer munkahely jött létre, 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Érdemben foglalkozni kell a munkaerőhiány kérdésével, jelentős mértékű béremelésre van szükség

– mondta Lázár János.

A magyar vállalkozók mindig a foglalkoztatás költségeinek csökkentését kérik, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak van is erre vonatkozó előterjesztése, a kormány kész ezt megtárgyalni és érdemben értékelni.

Orbán Viktor meg fog bízni egy minisztert, hogy állítson össze kormányprogramot a 2018-2028-as időszakra, írja le, mit kínálnak az országnak.

Azzal, hogy a kormány kettévált gazdasági és stratégiai kabinetre, hónapok óta tartó vitákat sikerült lezárni – közölte Lázár. Később arra is kitért, hogy a kabinetek döntéseit Orbán Viktor bármikor felülírhatja.

Folytatják a kórházfejlesztéseket, milliárdokat költenek erre. A következő esztendő nagy kihívása lesz az e-számla bevezetése, 2018. január 1-én kerülne erre sor. Úgy tűnik, Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos korántsem vált kegyvesztetté: a miniszter arra is kitért, hogy meghallgatták a romastratégia állásáról. Lázár megint előhúzta a rasszista kártyát Farkassal kapcsolatban:

kíváncsi lennék, ha nem cigány emberről lenne szó, akkor is ekkora lenne-e iránta az érdeklődés.

Úgy tudja, a miniszterelnöki biztos augusztus 24-én megy az EU csalás elleni bizottságának meghallgatására.

Megkezdődött a népszavazásra való felkészülés – jelentette ki Lázár. Segítségre van szüksége a kormánynak annak megakadályozása érdekében, hogy Magyarországra ezreket vagy akár százezreket telepítsen be – állította a miniszter. Szerinte Brüsszelben nem megállítani, hanem megszervezni akarják a bevándorlást, néhány tagállam gazdasági érdekeinek megfelelően.

A magyar kormány ebben a „csatában” a választópolgárok szavazata nélkül, egyedül gyenge

– mondta. Arra is kitért, hogy szerinte mi egy „igazi demokrata” dolga: a népszavazáson való részvételre és az emberek meggyőződése szerinti szavazásra való buzdítás. Az ellenzéki pártok trollkodnak és meg akarják buktatni a népszavazást – magyarázta  Lázár János.

Egyedül az osztrák kancellár jött ide és ajánlott segítséget a határ védelméhez, Németország ezt nem tette meg. Annak, hogy stagnál a bevándorlás Európában, lényegében a Balkánon és Magyarországon felhúzott kerítésrendszernek köszönhető – jelentette ki a miniszter. 3000 fővel megemelik majd a rendőrség létszámát a kerítés működtetése érdekében.

Minden magyar szakorvos és szakgyógyszerész, akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, szeptember 1-től 107 ezer forint bruttó béremelést kap. Jövő november 1-én még százezer forint béremelést kapnak. A rezidensek jövő november elsején kapnak 50 ezer forintos fizetésemelést. 2010-hez képest 2017-ben 40 százalékkal több lesz az egészségügyben dolgozók bérköltsége, ebbe a háziorvosok plusz pénze nincs beleszámolva.

Annak ellenére, hogy a szocialisták népszavazási javaslata elbukott, a kormány várhatóan beterjeszt egy törvényjavaslatot az Országgyűlésnek arra vonatkozóan, hogy deklarálják:

befejezték a földárveréseket, többet nem tartanak.

Jövő héten döntenek arról, hogy mi lesz a 270 milliárd forint földárverésekből származó bevétel sorsa. Lázár azt mondta, azt javasolják, hogy a pénzt a „szocialisták által felhalmozott” adósság csökkentésére fordítsák.

Ahol elosztanak sok milliárd eurót, ott „sok az érdeklődő” – mondta Lázár Mengyi Roland ügyére utalva. „Nem örömteli” ez a kormány számára, vélekedett, hozzátéve, hogy tudja, nem ússza meg ezt a témát a mai Kormányinfón. Az új pályázatértékelői rendszer bölcs és jó válasz az eddigi hiányosságokra és hibákra – jelentette ki. Eddig a pályázatértékelést külső cégeknek szervezték ki, kialakulhattak „kapcsolatok, félreértések” – magyarázta a miniszter. Ezentúl csak állami szereplők értékelhetnek, a nemzetbiztonság szoros felügyelete mellett. Lázár János azt mondta:

nincs kétsége azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés fel fogja függeszteni Mengyi Roland mentelmi jogát.

A miniszter értesülése szerint a képviselő maga fogja ezt kezdeményezni. A kormány részéről a kérdés az, hogy sikerült-e a döntéshozókat érdemben befolyásolni a kiírt pályázatok tartalmát illetően. A Fidesz hatéves kormányzása óta ez az első olyan eset, amikor közvádas ügyben kezdeményezik egy képviselőjük mentelmi jogának felfüggesztését – állította Lázár János. Szerinte az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de ő is támogatni fogja a felfüggesztést.

A 2014-2020-as uniós ciklusban 8900 milliárd forintos keret áll rendelkezésére Magyarországnak. A miniszter újra megerősítette, hogy

a jövő év végéig a teljes összegre kiírják a pályázatot.

A Déli pályaudvar bezárása nagyon nehéz szakmai kérdés – mondta Lázár. Vannak, akik számon kérik, hogy miért van minden beépítve, miért nincs több zöldterület. Megfontolásra érdemes gondolat, hogy ha a kelenföldi pályaudvart fejlesztik, akkor szükség van-e a Déli pályaudvarra.

Nincs realitása annak a kérdésnek, hogy megváltoztassák a budapesti közigazgatási struktúrát, átszabják a kerülethatárokat, csökkentsék a kerületek számát. A dolgok Lázár szerint így fognak maradni, mert egy új elképzelésnek sincs többsége. Ha a választópolgárok ragaszkodnak a kerületeikhez, nincs hatalom, amely ezen változtatni tud.

A kormány nem foglalkozott Rogán Antal „találmányával”,

ez Lázár szerint egy politikai támadás része, amit kezelni kell, lesznek még ilyenek a választási kampány közeledtével.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazási „ellenkampányával” kapcsolatban Lázár János azt gondolja, a demokratikus pártoknak az a dolga, hogy népszavazási részvételre biztassa az állampolgárokat. Ha az MKKP más döntésre buzdítaná az embereket, mint a Fidesz, ezt tegye meg, ez egy korrekt álláspont, sokkal tisztességesebb, mint a bojkottra való felszólítás – vélekedett a miniszter, hozzátéve, nem ismeri a Kétfarkú kezdeményezését.

A külügyminisztérium és a belügyminisztérium együttesen fogja megvizsgálni azt a török kérést, amely annak a budapesti iskolának a bezáratására vonatkozik, amely állítólagosan Fethullah Gülen hitszónokhoz kötődik. Ebből nem következik bármilyen állásfoglalás, a kormány tisztázza a körülményeket és ennek fényében válaszol a török félnek.

Mi Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának a titka? – kérdezte az egyik újságíró a kommunikációs közbeszerzések egyik nagy kedvezményezettjével kapcsolatban.

Az, hogy jó

– felelte Lázár. Szerinte Rogán szomszédsága inkább hátránnyal jár.

Kiderült az is, hogy

a kormány nem mond le, ha sikertelen lesz a népszavazás.

A lakatlan ingatlanok magas és egyre növekvő számával kapcsolatban Lázár János azt mondta: ezek fele lakhatatlan, de lehet 200-300 ezer üres és lakható ingatlan az országban. Ezek belakása is lehet kormányzati program, ennek keretében például támogatnák, hogy rossz állapotú lakásokból, például egészségtelen panelkörnyezetből költözzenek ki az emberek, vásárolják meg és újítsák fel az üres ingatlanokat, a régi lakásaikat pedig elbontanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik