Közélet

Jönnek az új cigisdobozok: “Elnézést, a gégerákosat nem kérném, adja inkább a spermiumosat”

Unalmas és nem is esik olyan jól egységes dobozból előhúzni a cigarettát. Legalábbis ez a tapasztalat Ausztráliában, ahol már évek óta epezöld színű csomagolásban árulják a bagót. Ettől azonban még nem fog megoldódni a világ gondja. A fiatalokat most éppen mással eteti a dohányipar.

A kétezres évek közepe táján bevezették a fekete keretes, feliratos cigarettásdobozokat, majd 2012-ben a dohányosok nagy örömére gyomorforgató képekkel egészült ki a kompozíció, szombattól pedig jön a legdurvább verzió: az egységes csomagolás.

A változásokat egy kedden megjelent kormányrendelet jegyzi, amely megfelel az Európai Unió 2014-ben elfogadott irányelvének. Ennek értelmében 2017. május 20-tól már csak olyan dohánytermékek lehetnek kiskereskedelmi forgalomban,

amelyek csomagolásának elő- és hátoldali felületét 65 százalékban képpel kombinált szöveges figyelmeztetések fedik. Emellett kötelező feltüntetni a leszokásban segítséget nyújtó portál elérhetőségeit is.

Ezen felül a magyar szabályozás bevezeti a dohányáruk egységes csomagolását is, ami fekete színű lesz.

Így fog kinézni:

Budapest, 2016. augusztus 17. Az augusztus 20-án hatályba lépõ, a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendeletnek megfelelõ cigarettásdoboz-minta 2016. augusztus 17-én. MTI Fotó
Az augusztus 20-án hatályba lépõ, a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendeletnek megfelelõ cigarettásdoboz-minta 2016. augusztus 17-én.
MTI Fotó

Unalmasan néz ki és nem is esik olyan jól

A kűlcsín újragondolása tehát nem magyar találmány. Ausztrália volt az úttörő ország, még 2012 ben, idén tavasszal pedig Angliában, Franciaországban és Írországban is az egységes csomagolás bevezetése mellett döntöttek – mondja dr. Horváth Ildikó tüdőgyógyász, az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ vezetője.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez tartozó központ közreműködőként részt vett a kormányrendelet kialakításában. Szakmai szempontból azt járták körbe, hogy ettől a beavatkozástól várható-e, hogy Magyarországon kevesebben nyúlnak majd cigarettához.

Horváth Ildikóék elsősorban az ausztrál példa alapján tudtak informálódni a várható hatásokról. Ott ugyanis 2012 óta folyamatosan monitorozzák az embereket.

Ausztráliában a változtatásokat megelőzően közvélemény-kutatást végeztek arról, hogy mit tart a lakosság a legutálatosabb színnek. Ott az epezöld volt ez a szín, úgyhogy ilyen színű lett a csomagolás. Nálunk ugyan nem volt közvélemény-kutatás, de nagyon is figyelembe vettük azokat az adatokat, amik a nemzetközi közegben már léteznek. Így döntöttünk végül a fekete mellett.

És bár a dohányosok nagy része azt gondolja, semmi sem múlik a doboz külalakján, a vizsgálatok eredményei nem erről árulkodnak.

A csomagolás milyensége hatott az emberekre.

Megváltozott a lakosság hozzáállása az egészségrizikóhoz és a termék kinézetéhez. Az egységes dobozban árult cigarettát használók 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem esik olyan jól elszívni a cigit, így legalább napi egyszer gondolnak a leszokásra. Vagyis mind az élvezeti hatásfokot, mind pedig a leszokásra való hajlandóságot befolyásolta a dobozok csomagolása – foglalta össze a tanulmányokban leírtakat Horváth Ildikó.

A megkérdezett fiatalok például unalmasnak, és divatjamúltnak gondolják az egységes csomagolást.

Ami viszont nem változik – folytatja a szakember – az az erős dohányosok hozzáállása. Ők azok a nikotinfüggők, akiket már nem befolyásol, hogy egy elrongyolódott dobozból, vagy egy bűzös üvegből kínálják-e nekik a cigarettát, mert csak az a fontos, hogy meglegyen a napi adagjuk.

Nagyon nehéz segíteni azokon az embereken, akik végstádiumos tüdőrákosként úgy jönnek be a kórházba, hogy a dohányzásra kijelölt helyek érdeklik őket elsősorban.

Nem mindenki hisz benne

Dr. Olasz Anna, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának osztályvezető helyettese szkeptikus a riasztó és egységes csomagolások hatékonyságát illetően.

A cigaretta az egyik legsúlyosabb függőséget alakítja ki, ez általában minden olyan szernél így van, ahol rövid az idő a szervezetbe való bevitel, és az elért hatás között. Nagyon gyorsan jön a jutalomérzés, néhány másodperc múlva már üt az agyban, gyorsabb, mint az intravénás szerek – magyarázza a szakember.

A dohányzás összetett függőséget alakít ki, mert azon túl, hogy a szervezet egy idő után nem bír meglenni nikotin nélkül, közösségi tevékenység is. Vagyis ha letesszük, hiányozni fog a társakkal együtt cigarettázás, a rágyújtás szertartásos része.

Az addiktológus maga is dohányzik, és mint mondja, inkább válogat a riasztó képeket és szövegeket tartalmazó dobozok között, a leszokásban mégsem segít neki a csomagolásokon látható tartalom.

Eltúlzottnak tartom ezeket a fotókat, és ez dühít. A dohányboltokban inkább mondom az eladónak, hogy azt a gégerákost nem kérném, inkább a spermiumosat. Nyilván ez egy menekülés részemről, de sokkal életszerűbb. Attól személy szerint én is rettegek, hogy egy tüdőszűréskor meglátom azt a bizonyos foltot. Soha nem hallottam még olyat, hogy valaki a feliratok, vagy a képek miatt akar leszokni.

Az addiktológus korrekt, és reális figyelmeztető mondatokat és fotókat várna a csomagolásokra. Emellett úgy véli, a fiatalkori egészségre neveléssel és hasznos szabadidő eltöltés propagálásával lehetne igazán megvédeni a jövő nemzedékét. Utóbbi alatt olyan extrém tevékenységeket ért, amik pótolhatják a vadságra vágyó gyerekek esetében a sajnos még most is nagyon menőnek számító cigizést.

e-cigi

Az új ellenséget már mindenki ismeri

Bár az új kormányrendelet hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, tény, hogy a Föld népének egészsége nem védhető meg pusztán a hagyományos dohánytermékek lefegyverezésével. Az ipar ugyanis évekkel ezelőtt felkészült az ostromra, megalkotta az elektronikus cigarettát – figyelmeztet dr. Horváth Ildikó.

Zajlik a fiatalok egy olyan beetetése is ebben a pillanatban, ami nagyon durva nikotinfüggőséget állít elő, annyi különbséggel, hogy a régi, hagyományos, unalmas cigiről egy huszonegyedik századi nikotinpótlásra terel át.

A tüdőgyógyász úgy látja, az elektronikus cigarettával kapcsolatban megkésett a fejlett világ. Eltelt ugyanis 5-6 év, egyre növekedett az eladott e-cigik száma, mire a szakma kapcsolt, és elkezdte behúzni a fékeket.

A probléma pedig leginkább az, hogy az orvostudomány egyelőre nem tudja felmérni a 21. század dohánytermékének szervezetre gyakorolt hatását. A nikotintartalom már önmagában káros, hiszen szaporítja a rákos sejteket és csökkenti a szervezet védekezőképességét, de akkor még nem beszéltünk a festék -, színező, – és ízesítőanyagokról. A helyzet az, hogy jelenleg nincs olyan hosszútávú vizsgálat, ami alapján ki lehetne jelenteni: az e-cigi biztonságosabb, mint hagyományos társa.

Díjmentes segítséget az alábbi telefonszámokon kérhet: +36 40 200 493 és  +36 80 44 20 44 

Az automata által ígért visszahívás egy 6 alkalmas 15-20 perces leszokást támogató beszélgetés kezdetét jelenti, ami ingyenes és a WHO által ajánlott módszertan alapján működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik