Közélet

A Pentagon rendez ’56-os konferenciát, Orbán nélkül

Pentagon (pentagon, )
Pentagon (pentagon, )

Mégis lesz 1956-os konferencia az Egyesült Államokban, de nem ott, ahol eredetileg tervezték – írja a Népszabadság a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályától kapott válaszok alapján. Korábban a lap azt írta: az eredetileg kiszemelt washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem rendezi meg a tervezett konferenciát, mert nem szeretne pódiumot szolgáltatni Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, vagy egy a kormány érdekeit szolgáló történésznek.

A KKM válaszából kiderült, hogy végül a washingtoni Fort McNair támaszponton lévő National Defense University (Nemzetvédelmi Egyetem) ad helyszínt az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából tartandó történészkonferenciának. A tárca szerint a magyar nagykövetség „több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott” egy nagyszabású konferencia megrendezéséről, és végül a National Defense Universityre „esett a választás”.

A külügy most azt írta, hogy „a magyar miniszterelnök személyes részvétele az előkészítés alatt álló történészi konferen­cián semmilyen módon nem merült fel”. Ugyanakkor korábban az Indexnek adott interjújában Szijjártó Péter miniszter azt mondta, hogy bár döntés nincs róla, felmerült Orbán amerikai utazásának lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik