Közélet

Kvótanépszavazási bojkott a Szigeten: Gerendai nagyon sajnálja

Több százmilliós nyereség és csaknem félmillió látogató. Így zárt a Sziget. De Gerendainak nem tetszik, hogy a nagyszínpadon a speaker arról is beszélt, hogy bojkottálják a magyar fesztiválozók az októberi menekültellenes népszavazást. Pedig egyetért a véleménnyel. Villáminterjú.

A 496 ezer látogató mit jelent pontosan? Azért kérdezem, mert mindenki csak azonosítás után mehetett be, vagyis akár olyan adatok is meglehetnek, amik alapján pontosabb számot is lehetne kapni.

Ez egy nagyon bonyolult dolog. Valamikor a látogatószámot úgy számoltuk, hogy a bérleteseket felszoroztuk a napok számával, hozzáadtuk a napijegyeseket, arányítva hozzáadtuk a dolgozókat. Mert az volt a fontos, hogy minél nagyobb számot tudjunk mondani. Aztán volt egy időszak, amikor a Sziget nem hétnapos volt, ez is változtatott a számokon. Most már a dolgozókat nem úgy számoljuk. Szóval ezt nem lehet egyszerűen megmondani. Egy ideje tulajdonképpen azért van az egész, mert mindenki kérdezi tőlünk, hányan voltak, és mondani kell valamit. Egyébként – ha nagyon akarnánk – idén, mivel most az azonosítás miatt azt is tudtuk, hogy ki kicsoda, utána tudnánk nézni, hogy ez valójában emberszámban mennyi.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Akkor ezt nem tettétek meg. De mit csináltok azzal a hatalmas személyi adathalmazzal, amihez idén hozzájutottatok?

Az azonosításra csak biztonsági okokból volt szükség. Ebben nekünk – leszámítva az átlagéletkort és a látogatók nemzetiségi összetételét – hasznos több adat nincs. Persze, tudjuk a nevét az embereknek, akik kijöttek, de nem tudjuk a címét, email címét, szóval olyan adat, amire nekünk marketing szempontból adott esetben szükségünk lehet, nincs. Sőt, mielőtt nekiálltunk, egy komoly adatkezelési procedúrát is végig kellett csinálnunk és vállalnunk, hogy a fesztivál után adott határidővel megsemmisítjük az adatokat. Ez fog történni.

Az, hogy már három nap is telt házas volt, mintha azt is mutatná, hogy nincs tovább. Vagyis, ha nem fér be több ember, nincs nagyobb bevétel, vagyis nincs nagyobb sztár sem.

Azért a jegyáron még valamennyit lehet emelni, de ott se tudunk igazán sokat. Az tény, hogy ez nekünk egy új korszak, ha a látogatók mennyiségi növekedése véget ér, akkor fejleszteni azon keretek között lehet, amennyivel tudjuk a bevételeket növelni. Nyilván, ha az ember tud a szponzoroktól több bevételt szerezni, az lehet egy megoldás. Ha állami támogatásokat szerez, az is, de én ugye korábban is azt mondtam, hogy nem szeretnék nagyobb kiszolgáltatottságot felvállalni. Azt gondolom, hogy abból a szempontból szerencsénk van, hogy eljutottunk oda, hogy a Sziget mostani költségvetése, nem hagy nagy kívánnivalókat maga után. Olyan mértékű ugrás, ami idén volt, 700 millióval többet költöttünk, már nem lesz, de szerintem nem is kell.

Még áprilisban, arra a kérdésemre, hogy „idén mi zavar annyira, hogy ki is írja magára a Sziget?” azt válaszoltad, „ugyanazok, mint eddig, remélem, nem lesz semmi új.” Aztán valahogy a speaker mégis szinte minden nagyszínpados parti előtt, után, közben csak elmondta, hogy bojkottáljuk a menekültellenes népszavazást. Volt fideszes képviselő, aki mintha ki is akadt volna ezen.

Én most hallok erről először. Hogy őszinte legyek, azt sem tudom, hogy ki ez a speaker. Szóval, ha volt ilyen, akkor én azt nagyon sajnálom, még akkor is, ha személy szerint egyetértek az ő véleményével. Azt gondolom, hogy ilyenről szó sem lehetett volna, nem ezért kapott mikrofont a kezébe, hogy erről beszéljen.

Lehet, hogy a 25. Sziget lesz az utolsó Szigeted? Hogy tervezed a visszavonulást? Hogy nézne ez ki technikailag, és hogyan nézne ki üzletileg?

Üzletileg nem hiszem, hogy változna a felállás. Nem kivonulni akarok vagy eladni a részem. Azt mondtam a kollégáimnak, hogy a következő évet annak akarom szentelni, hogy kiderüljön a számukra pontosan, hogy én mit, miért csináltam és mit, miért csinálok. Azt szeretném, hogy abban nyugodt lehessek, ha elhagyom a napi munkát, akkor a Sziget nem vesz más irányt ahhoz képest, mint amilyen eddig volt.

24.hu / Fülöp Dániel Mátyás
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Milyen más irányt?

Nekem ez a fesztivál a gyerekem, és fontos, hogy egy döntésnél ne csak az legyen a szempont, hogy mit diktálnak az üzleti érdekek vagy a szponzori érdekek. Azt szeretném, ha meglenne az egyensúlya annak, hogy ez egy üzletileg is működő vállalkozás maradjon, de ettől még nagyon fontos szempont legyen, hogy elégedett legyen a fogyasztó. Az a lényeg, hogy a közönség elégedettsége és az üzleti elégedettség közötti konfliktusban a látogató legyen a fontosabb. Szerintem ez a siker titka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik