Közélet

Egész napos, országos sztrájkot hirdettek a közszolgák

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 17. 13:17

A közszolgálati dolgozók akciója szeptember 14-én lesz.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke azt mondta: bruttó 30 százalékos illetménynövelést követelnek októbertől az önkormányzati köztisztviselőknek. A mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselő közül több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak. Több mint ötven polgármesteri hivatalban volt kétórás munkabeszüntetés, amelyben a dolgozók 15 százaléka vett részt. Mintegy ezer olyan ember is támogatta őket, aki a sztrájktörvény előírásai miatt nem sztrájkolhatott.

A mostani tiltakozás már egész napos lesz, az egész országra kiterjed. A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek. Boros Péterné álságosnak tartja, hogy csak azoknak a helyhatóságoknak adna jogi lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják.

Azt ugyanakkor eredménynek nevezte, hogy a kormány jogosnak találta a követelést. Az újabb nyomásgyakorlásról azért döntöttek, mert a kormány az önkormányzati érdekszövetségekkel a szakszervezet tudtával folytatott háttéregyeztetéseket, de velük nem jelölt ki tárgyalási időpontot. Mint mondta: most felmérik a részvételi hajlandóságot az egész napos sztrájkban, de

“a hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk”

júniusban.

A szakszervezeti vezető az önkormányzati szövetségekről azt mondta, az előző sztrájkról egyedül a Megyei Jogú Városok Szövetségével nem tudtak egyeztetni, most azonban ők is megkeresték a szakszervezetet, szeptember 6-án tárgyal Szita Károly elnökkel.

Az MKKSZ készített egy jogszabálytervezetet, amelynek melléklete 30 százalékos keresetnövekedést tesz lehetővé, de nemcsak az életpályamodellről szól, hanem a finanszírozásról is szól. Ezt az állami tisztviselők napján átadták a kormánynak.

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami továbbra is 38.650 forint, ezt szeretné a szakszervezet 50 ezer forintra növelni. Úgy látják, a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők általában a közmunkás bérnek megfelelő összeget visznek csak haza – mondta Boros Péterné.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.