Közélet

Amerika üzent, hogy Orbán is megértse

Gyurcsány idején '56-os emlékévet rendeztek, most egy konferenciától is elzárkóztak.

 

A Népszabadság szerint egyértelműen a magyar diplomácia kudarca, hogy a Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ a magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából nem rendezi meg azt a tudományos konferenciát, amit a magyar nagykövetség javasolt. A világ egyik legismertebb külpolitikai kutatóintézetének elutasítása váratlanul érte a magyar felet, mert már a konferencia programjára és a résztvevők személyére is ajánlást tett.

Az október közepére tervezett rendezvényre Budapest delegált volna egy meg nem nevezett „magas rangú személyt”. Az amerikaiak felfigyelhettek arra is, hogy Szijjártó Péter az Indexnek a minap nem zárta ki, hogy az ’56-os forradalom évfordulója környékén Orbán Viktor Amerikába látogathat – írja a Népszabadság. A lap szerint a magyar miniszterelnök amerikai megítélésére jellemző, hogy a kiegyensúlyozottságára kényes Wilson Központ sem Orbánnak, sem a kormány érdekeit szolgáló történésznek nem adna teret.

Az lehet, hogy egy kevésbé hivatalos és finnyás helyszín befogadja a tudományos konferenciát, de Washington azt biztos nem hagyná, hogy Orbán látogatásának akár fél- vagy negyedhivatalos színezete legyen, amit propagandacélokra használhatna fel – írja a lap, amely az Egyesült Államokba tervezett rendezvényekről, Orbán Viktor esetleges utazásáról megkérdezte a külügyi tárcát, de lapzártáig nem kapott választ.

A Népszabadság ellenpontként visszaidézi, hogy 2006-ban az Egyesült Államokban emlékévet szenteltek az ’56-os forradalom 50. évfordulójának. A republikánus ­George W. Bush elnök júniusban Budapestre látogatott, ahol egyebek mellett kijelentette: „Magyarország Európa szívében a szabadság diadalát képviseli a zsarnokság felett. Amerikában büszkén tekintik Magyarországot barátnak.”

Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A cikk megjelenése után a tárca sajtóosztálya közölte, hogy a magyar külképviseletek nagyszámú kulturális, szakmai programmal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról való megemlékezésre.

„Washingtoni nagykövetségünk több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott egy nagyszabású történeti konferencia megtartásáról, mely folyamat eredményeképpen a választás a washingtoni National Defense University-re esett. A magyar miniszterelnök személyes részvétele az előkészítés alatt álló történészi konferencián semmilyen módon nem merült fel.”

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik