Közélet

Andy Vajna: A sajtó szabadabb nálunk, mint bárhol Európában

Hosszú cikkben elemzi a magyar média világát az egyik legnagyobb gazdasági lap, a Financial Times.

Andy Vajnát “Magyarország legújabb iparmágnásaként” említik, majd hozzáteszik, amíg a nemzetközi figyelem Orbán Viktor illiberális demokráciájára összpontosul, sokkal kisebb rivaldafényt kapnak azok az oligarchák, akik nőttek mellette. És az, hogy milyen gyorsan ki is lehet esni ebből a helyzetből.

Az FT azt írja, sokan profitáltak állami szerződésekből vagy a kormány döntéseiből, amelyek monopóliumokat hoztak létre, illetve megmagyarázhatatlannak nevezik az Orbán-Simicska háborút.

A lap szerint elemzők azt mondták arról, hogy Vajnához került a TV2, hogy a magyar kormány törekedett arra, hogy a csatorna olyan kezekbe kerüljön, ahol tudják, számíthatnak a támogatásra.

Amy Brouillete, a Közép-Európai Egyetem egyik kutatója szerint a TV2-üzlet nagy fordulópont volt a médiabirodalom kormány általi átalakításában. A Mérték Médiaelemző műhely szerint a csatornára költötte az állam az ötödik legnagyobb összeget reklámköltések terén.

Egy médiavezető szerint lehetsz a kormány barátja, és profitálhatsz belőle, de meg is büntethetnek. Úgy gondolja, a Fidesz vágya az, hogy az egész médiát irányítsa, közvetlenül vagy közvetetten. Spekulálgatások szerint a Mediaworks tulajdonában lévő lapok (pl. a Népszabadság) is hamarosan új tulajdonost kaphatnak.

A cikkben maga Andy Vajna is megszólal, aki azt mondja, pontosan tudja, mi vonzza a közönséget, és hogyan kell azt elérni.

Vajna azt mondja, szeretne több médiacéget vásárolni, de elutasítja azt a kritikát, hogy a cégek nyomás alatt állnak, hogy megfeleljenek a kormánynak.

Bármilyen újságot nyitsz ki, mindegyikben Orbán Viktort kritizálják. Ha nem lenne sajtószabadság, nem jöhetnének létre ilyen cikkek. Ha valami, a sajtó szabadabb nálunk, mint bárhol Európában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik