idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
Közélet

Szülőtartás: nem éri meg perelni

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 12. 14:20

A szakemberek szerint a költség magasabb lehet a bevételnél.

Az időseket ellátó intézmények az ellátás költségét immár egy évre visszamenőleg kiperelhetnék a gondozott gyermekeitől, de a lehetőségre még nem csaptak le. Nem indítottak tömegesen pereket az idősotthonok fenntartói a tartozást felhalmozó bentlakók rokonai ellen. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek szerint nem tudni, mekkora a követelhető összeg felső értéke, de az látszik, hogy a perköltségek alighanem felülmúlnák a „bevételt”.

Szabó Ferenc Tamás szociális és gyermekjogi mediátor, egy gödi otthon vezetője szerint még nem született jogerős döntés, így nem tudni, a bírák milyen szempontok alapján döntik el, ha a rokon azt állítja, nem tudja támogatni a szülőt. (Mint korában megírtuk, egy családjogász szerint maximum 5-10 ezer forintról lehet szó, mivel a tartásdíjas pereknél a bíróság nem abból indul ki, mennyibe kerül az adott szülő megélhetése, hanem abból, hogy a KSH milyen megélhetési költséget állapított meg.)

A törvény szerint ugyanakkor – a követelés összege elérheti az illető keresetének 50 százalékát is – de nem lehet olyan mértékű, ami az alperes megélhetését kockáztatja, a perköltségeket pedig az intézményeknek kell megelőlegezniük. Szabó Ferenc Tamás helyesnek tartja, a szülő-gyermek közti viszonosság elvét, de szerinte az intézmények idegenkednek attól, hogy peres eljárással bolygassák meg a családtagok, valamint az idősek otthona és a család közti, alapvetően bizalomra épülő kapcsolatot. Ő nem is tud olyanról, hogy a rokonok – annak ellenére, hogy lett volna rá módjuk – ne járultak volna hozzá a szülők térítési díjához.

Ahol nincs fizetőképesség, ott hiába van fizetési hajlandóság – ezt már Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának vezetője mondta a lapnak. Náluk a gondozottak 30 százaléka nem képes jövedelméből megfizetni a térítési díjat (amely nem éri el a havi 100 ezer forintot), vagyis szükség lenne a hozzátartozó hozzájárulására. „Aprólékos, de kitartó munkával” ők is képesek arra az esetek többségében peren kívül kezelni a térítési díj fizetésének elmaradásait.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – az állami intézményfenntartó –, amely közel harmincezer gondozott ellátását felügyeli, szerinte több százmillió forintnyi térítési díjért próbál elkeseredett lépéseket tenni. A lap kereste a főigazgatóságot az ügyben, de még nem válaszoltak a levelére. Egy budapesti átmeneti otthon munkatársa azt mondta, hogy halmozódnak a tartozások, mert van egy úgynevezett intézményi térítési díj, ez az az összeg, amennyibe valóban kerül egy-egy gondozott ellátása, de az ellátottak ennél alacsonyabb, úgynevezett személyi térítési díjat fizetnek. amelynek alapja az illető nyugdíja.

A törvény alapján a személyi térítési díj nem haladhatja meg az illető jövedelmének 60 százalékát, de gond van, ha a gondozott papíron szereplő és valós bevétele között jelentős az eltérés. Ilyen helyzet állhat elő, amikor a rokonok hitelt vesznek fel a gondozott nevére, és a nyugdíjából vonják le a törlesztőrészletet, vagy éppen a hozzátartozók veszik el a nyugdíja egy részét, még mielőtt be tudná fizetni a térítési díját. Ilyenkor kérhető méltányosság, de az otthon a különbözetet már visszakövetelheti a gyermekektől. Ha a gondozott meghal, és nem rendezik a tartozást, ráterhelik a hagyatékra.

Farkas András nyugdíjszakértő korábban morális alapon bírálta a szülőtartást, és számos aggodalmának adott hangot. Szerinte vastagon arról van szó, hogy a kormány a járulékfizető felnőtt gyerekekre testálja a szülők eltartását. Külön kitér arra is, hogy mintegy 800 ezer ember nem szerzett 15 szolgálati időt sem, és ők csak minimális ellátást fognak kapni időskorukra. És felteszi a kérdést, vajon az ő ellátásukat kényszeríti-e ki a törvény a szülőtartással?

 

Attól tart, hogy sok mindent hozzá lehet kötni a kötelezettség felturbózásához, “meg lehet fejni” a külföldön dolgozó több százezer magyart is. Hiszen behajtani lehet az Európai Unión belül. Szerinte a háttérszándékok mögött az is megbújik, hogyha ők nem fizetnek itthon nyugdíjjárulékot (nem járulnak hozzá a társadalmi kötelezettségvállaláshoz), akkor legalább ilyen úton járuljanak hozzá az idősek, a papa, mama, vagy nagymama, nagypapa eltartásához (családi kötelezettségvállalás keretében).

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.