Közélet

Milliárdokat fizet ki a MÁV-csoport a vasutasoknak

Elmaradt túlórapénzeket kapnak meg – közölte a szakszervezet, amely a vasárnapi pótlékért is harcolna.

13 ezer vasutas részére több milliárd forintot fizet ki a MÁV-csoport szeptember 10-ig – közölte a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet, amely jogerősen pert nyert a munkáltató ellen. A dolgozók a 2013-2015 közötti időszak elmaradt túlórapótlékait kapják majd meg, első körben az idei első három hónap elmaradását fizetik ki számukra.

A VDSzSz álláspontja, hogy ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasokat vasárnap rendes munkaidőre osztották be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem lehetett volna elszámolni rendes munkaidőként, ezt túlóraként kellett volna megtenni.

Ugyanakkor azt is írják, hogy a jogerős ítélet után a munkáltató elérte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium újabb törvénymódosító javaslatot terjesszen a Parlament elé, amelynek következtében az Országgyűlés törölte ezt a szabályozást a Munka törvénykönyvéből.

A szakszervezet közölte: tárgyalásokat kezdtek azzal kapcsolatban, hogy a kereskedelmi dolgozókon kívül a vasutasok vasárnapi munkavégzéséért is többet kelljen fizetniük a munkáltatóknak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik