Közélet

Kurd menekülthullám indulhat Németországba

Kurd menekülthullám indulhat Törökországból Németországba a katonai hatalomátvételi kísérlet utáni kemény kormányzati fellépés miatt - mondta a németországi kurdokat összefogó egyesület (KGD) vezetője a Die Welt című lap pénteki számában.

Ali Toprak kiemelte, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő az elbukott júliusi puccskísérlet óta igen keményen lép fel mindenki ellen, akit ellenségnek tekint, ami tömegeket késztethet menekülésre.

Rövid távon több tízezer, középtávon több százezer védelmet kereső ember érkezhet Törökországból Németországba, ha az Erdogan-rezsim folytatja a harcot a kisebbségek és a demokratikus ellenzék ellen

– mondta a KGD elnöke.

Törökországban már 500 ezer kurd kényszerült otthona elhagyására a hadsereg büntető és településeket leromboló akciói miatt, most pedig a világias és az ellenzéki török nemzetiségű embereket is sújtja a rendszernek a puccskísérletre adott reagálása.

Sokan Európában akarnak majd új életet kezdeni, ha még inkább elnyomják őket Törökországban

– mondta Ali Toprak, elfogadhatatlannak nevezve, hogy “menekülteket produkál egy menekülteket befogadó ország”.

Kiemelte, hogy az ankarai vezetés célzottan telepít szíriai arab menekülteket olyan településekre, amelyeken a kurd nemzetiségi vagy az alevita muzulmán vallási kisebbség a meghatározó elem, tovább erősítve ezzel a kivándorlási nyomást. A kurdok és az alevita felekezet tagjai alkotják az

utolsó jelentős kisebbséget Törökországban, miután a keresztény örményeket és a görögöket már az utóbbi száz évben kiirtották vagy elüldözték

– mondta Ali Toprak.

Boszorkányüldözés Németországban?

Hangsúlyozta, hogy a berlini vezetésnek az osztrák kormányéhoz hasonló határozottsággal kellene szembehelyezkednie Recep Tayyip Erdogannal és híveivel. Németországban is “boszorkányüldözés” zajlik a török államfő bírálói ellen, és “most először nem érzem magam biztonságban ebben az országban” – mondta a 47 éves kisebbségi vezető, aki hároméves kora óta él Németországban.

Az utóbbi hónapokban emelkedésnek indult a Törökországból érkező menedékkérők száma Németországban, az év első felében 1719-en érkeztek, míg tavaly egész évben 1767-en. A legtöbb menedékkérő Törökország délkeleti, kurdok lakta területéről származik: az 1719 ember közül 1510 kurd. Az előző évben 1428 volt a kurdok száma a menedékjogot igénylők között. Ők bevallásuk szerint a szülőföldjükön dúló harcok miatt hagyták el hazájukat.

A KGD becslése szerint a 82 milliós Németországban nagyjából egymillió kurd nemzetiségű ember él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik