Közélet

Iszonyatos botrány lett egy meleg olimpikonokat lebuktató újságcikkből

Ha eddig szexbotrányokról volt szó az olimpiákon, akkor jellemzően inkább arról beszélt mindenki, mennyire iszonyatosan sokat szexelnek az olimpikonok a játékok alatt. Rióban viszont kicsit durvább a helyzet. Csütörtökön az olimpia eddigi legdurvább szexbotránya kezdett kibontakozni, ráadásul egy idióta újságíró miatt.

Nico Hines, az egyébként kiváló Daily Beast londoni tudósítója utazott ki Rióba, hogy onnan tudósítson. Hines végül írt egy elképesztően homofób cikket az egész kalandból. Az volt a témaötlete, hogy annyian szexelnek az olimpiai faluban, hogy megpróbál felszedni valakit. Ez eddig elég lapos történet lenne, de Haines kitalálta, hogy a Grindr-en fog meleg olimpikonokra vadászni.

Csakhogy Hines egy heteroszexuális, családos férfi, akinek esze ágában sem volt férfi olimpikonokkal lefeküdni.

A cikkből kiderült, hogy három randit is le tudott volna szervezni magának, és mindhárom sportolót tökéletesen beazonosíthatóan írta le. Arra viszont heteroszexuális, fehér, londoni férfiként nem gondolt, hogy ha meleg olimpikonokat leplez le, abból nekik esetleg bajuk lehet.

A sportolók között volt egy 18 éves férfi is, és több olyan, akik olyan országból származnak, ahol illegális a homoszexualitás. Természetesen a teljes meleg közösség kiakadt, és követelték, hogy legalább írják már át a cikket, ha levenni nem hajlandóak. De inkább vegyék le.

Végül először kiszedték a cikkből az azonosítható részleteket, majd le is szedték az egészet, és egy bocsánatkérést tettek fel helyette, amiben elismerték, hogy hibáztak. Az egészben az a vicces, hogy a republikánus konvenció alatt például nem akarta leleplezni a lap a Grindr-ező politikusokat.

Amini Fonua, egy meleg tongai úszó a Twitteren csapott oda a lapnak és Hinesnak. Azt írta, tönkretettek egy csomó életet, mert embereket sodortak veszélybe egy viccért. Fonua szerint Hines heteroszexuális ignoranciáját az mutatja meg a legjobban, hogy bele sem gondolt, hogy a meleg sportolók leleplezéséből bárkinek baja lehet. Ráadásul végig viccelődve írta meg a cikket.

Fonua szerint ő 18 évesen még messze nem állt készen arra, hogy bevallja a homoszexualitását, és soha nem fogja egy heteroszexuális férfi megérteni, hogy ez mennyire nehéz. Ráadásul Tongában is illegális a homoszexualitás, de ő elég erős ahhoz, hogy ezt vállalja, ellentétben másokkal.

Pedig a mostani olimpia még nyitottabb is a meleg sportolókkal szemben, mint az eddigiek. Mással legalábbis nehéz magyarázni, hogy sokkal többen vállalják fel nyilvánosan, mint korábban. Rióban 47 nyíltan meleg olimpikon versenyez, miközben Londonban csak 23, Pekingben pedig 11. Sőt, még olyan is volt, hogy egy meleg házaspár meccset nyert gyephokiban. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik