Közélet

Cirkuszjeggyel kedveskedett a diákoknak a Klik, de van egy kis gond az ajándékkal

A Fővárosi Nagycirkusz, helyesebben a cirkuszt üzemeltető Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) a színötös bizonyítvány mellé minden állami általános iskolába járó gyereknek küldött egy-egy cirkuszjegyet, ami kedves dolog tőlük. A motiváló akció mögött ott volt a Klik is.

Persze vidékről nem biztos, hogy egyszerűen és olcsón megoldható a budapesti cirkuszozás, mint ahogy azt a portál is felvetette, de még akkor is pozitív az üzenet. Főleg, hogy a Klik és a MÁV egyeztetésének eredményeként a diákok 90 százalékos, kísérőik pedig 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményben részesülnek, amennyiben a jutalom cirkuszjeggyel utaznak.

A kedvezményt egyébként nemcsak a Fővárosi Nagycirkuszban, hanem az akcióba bevont négy utazó cirkuszban is lehet érvényesíteni, Szombathelyen, Siófokon, Balatonalmádiban, Debrecenben, Pápán, Révfülöpön, Szekszárdon és Bonyhádon. Persze ott más előadások mennek, nem a szuperlatívuszokkal illetett Atlantisz gyermekei.

Van egy kis gond: minden jegy elkelt

Csakhogy az utazáson, és a kísérők költségén kívül van egy nagyobb bibi is. Nevezetesen az, hogy az ajándékjegyeket gyakorlatilag képtelenség igazi jegyre váltani. Ugyanis a cirkusz jelenleg futó előadása hetek óta telt házzal megy, és arra már augusztus 28-ig minden jegyet eladtak, mint ahogy erről a MACIVA igazgatója, Fekete Péter is beszámolt szerdai sajtótájékoztatóján. Az igazgató azt is büszkén mondta, hogy az egyik legforgalmasabb hónapban, júliusban 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ezzel szemben 2016-ban 1091 ember nézte meg az aktuális műsort.

Vagyis nemhogy a vidéki, de a budapesti kitűnő tanuló kisdiákok is hiába nyúzzák a szüleiket, cirkusz úgy tűnik, legfeljebb ebben a formában lesz.

Egy hete még azt közölték, hogy bővítenek a kapacitásukon annak érdekében, hogy minden kitűnő diák bejuthasson az előadásokra. De úgy tűnik, ez sem volt elég, mert rendületlenül sokan panaszkodnak pl. a cirkusz Facebook-oldalán is.

Eddig 130 ezren látták

Fekete Péter igazgató arra is kitért, hogy a Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez, nagyjából 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni.

Az Atlantisz gyermekeit a március 12-i bemutatótól kezdve mintegy 130 ezer néző látta, az augusztus 8. utáni előadásokra pedig minden jegy elkelt – hangsúlyozta. A vízi cirkusz augusztus 28-áig lesz műsoron, majd néhány hét szünet után, október elsején a Ludas Matyi című előadással nyit ki újra az intézmény.

Számoljunk!

Mint a Divany.hu korábban beszámolt róla, idén 112 ezer darab ajándékjegyet osztottak ki a nebulóknak országos szinten. (Tavaly még csak a fővárosi diákoknak küldtek jegyet.)

Tegyük fel, a felük el szeretne és el is tud menni rá, mert a szülő vállalja a kísérő jegy kifizetését, meg az esetleges utazás költségét (és ha tesó is van, az övét is). Ha csak egy kísérőt veszünk, akkor az 112 ezer jegy (amiből a fele fizetős).

A cirkusz az igazgató szerint nagyjából 1200 főt tud befogadni egy alkalommal. Ez azt jelenti, hogy kevés híján 100 előadásra lenne szükség ahhoz, hogy csak a kitűnő tanulók és kísérőjük jegyigényét kielégítse a cirkusz. (Ha 2 kísérővel számolunk, akkor pedig 150 előadás kellene.) És akkor senki más nem tud jegyet venni a produkcióra.

Az ajándékot egyébként július 6. és augusztus 28. között lehetett (volna) jegyre váltani. Olvasónk számítása szerint (aki felhívta a figyelmünket a beválthatatlan ajándékjegyekre) ez idő alatt mindössze 65 előadás volt.

Csalódott gyerekek

Szóval úgy tűnik, bár jó fej akart lenni, de akkor is minimum lehetetlen küldetést vállalt magára a cirkusz.

Vagy ahogy olvasónk fogalmazott:

Mégis minek osztogatták a jegyeket, amikor teljesen tisztában lehettek azzal, hogy ennyi látogatót képtelenség fogadni?

Az ő gyermeke mérhetetlenül csalódott volt és rajta kívül még nagyon sokan.

Ki korán kelt…

A Facebook-bejegyzések alapján azért volt, aki tudott élni az ajándékbeváltással, és el tudta vinni a gyerekét, családját az egyébként minden megszólaló által nagyon dicsért előadásra. Viszont nem kevesen vannak, akik hetek óta nem tudják elérni a cirkuszt, és arra is panaszkodtak, hogy az e-mailjeikre sem kapnak választ. Volt aki azt is szóvá tette, hogy bérletet vett, de nem tudja jegyre váltani, szóval nem csak a jól tanuló kisdiákok szülei között vannak, akik bosszankodnak.

A cirkuszt a weblapjukon megadott telefonszámon nekünk sem sikerült elérnünk (a tudakozótól kértünk másikat). Ezt szóvá is tettük. Azt a választ kaptuk, hogy a túlterheltség miatt van.

Lesz-e megoldás?

Többek között ezt is kérdeztük a MACIVA-tól. Fekete Péter igazgató lapunknak estére ígért választ. (Amint megérkezik, közöljük!) Így még nem tudjuk, telesül-e a kommentelők vágya, akik pluszelőadásokat, hosszabbítást remélnek/követelnek, kik-ki vérmérséklete szerint. Mert nem kevesen vannak, akik ragaszkodnak az Atlantisz gyermekeihez, hiába lehet más cirkuszban más előadásokra is beváltani az ajándékot.

Hamarosan kiderül, lesz-e a kialakult helyzetre megoldásuk. (Mi úgy sejtjük, igen!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik