Közélet

A magyar kormány még vizsgálódik az iskola ügyében, amit Erdogan be akar záratni

Azt mondták, akkor lépnek fel ellene, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy közük van a terrorizmushoz.

Rendben el fog kezdődni a tanév abban a budapesti iskolában, amelyet be akar záratni a török kormány a magyar hatóságokkal – írja a Magyar Idők.

Az egyre diktatórikusabb viselkedésű török elnök külföldön is hadjáratot folytat egykori szövetségese, Fethullah Gülen hitszónok ellen, akit azzal gyanúsít, hogy ő szervezte a hatalma megdöntésére irányuló puccskísérletet. Ennek keretében találták meg a törökök az Orchidea angol-magyar kéttannyelvű iskolát is, amely szerintük része Gülen nemzetközi intézményhálózatának.

Nincs kapcsolat Gülennel

Az iskola határozottan visszautasítja a török kormány vádjait. A működtető Dialógus Platform Egyesület elnöke, Szigeti Jenő a kormánypárti lapnak elmondta: semmiféle támogatást nem kapnak Gülentől és kapcsolatban sem állnak vele. A hitszónok tanítását értékesnek és fontosnak tartják, de kizárólag vallási-kulturális kérdésekkel foglalkoznak.

A magyar kormány még vizsgálódik az ügyben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a török kabinet „diplomáciai úton kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terroristaszervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, szervezet felszámolását”. Hozzátették, a magyar hatóságok csak akkor fognak az intézményekkel szemben fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal.

Az Orchideában egyébként elenyésző a török diákok száma például a magyarokhoz, kínaiakhoz és arabokhoz képest, a több száz tanulóból mindössze tíz. Emellett négy török pedagógust és egy török informatikust alkalmaznak az intézményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik