Közélet

A Telekomnál használják Rogán Antal találmányát

A miniszter feltalálótársainak érdekeltségében lévő cégek több törvénymódosítással is jól jártak.

Szerdán számolt be a Népszabadság arról, hogy Rogán Antal nevéhez egy digitális aláírással kapcsolatos informatikai szabadalom fűződik. A miniszter közleményében kijelentette, büszke a fejlesztésre, amit már értékesítettek is, az ő eljárásukat alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója.

A Magyar Telekom a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy megvették a találmányt. Az viszont nem világos, hogy jutott el hozzájuk. A távközlési cég ugyanis azt írta: ők a Profitrade Kft-től rendelték meg az elektronikus aláírási megoldást, a hírek szerint viszont a szabadalmat a MobilSign nevű cég vásárolta meg. Ugyanakkor mindkét vállalkozás Csík Balázshoz és Lengyel Csabához kötődik, akik Rogán Antal mellett a találmányt jegyzik, a szálak pedig a Hunguard Kft. nevű informatikai céghez vezetnek.

A Népszabadság úgy bukkant a szabadalomra, hogy azt keresték, ki állhat az offshore-gyanús, máltai és ciprusi hátterű cég mögött, amelyet a kormány lényegében monopolhelyzetbe hozott a közműcégek auditálása terén. A Hunguarddal a Telekom is szerződést kötött, mint auditszolgáltatóval, amit azzal indokoltak, hogy az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2014-es módosítása előírta, hogy kötelesek gondoskodni számlázási rendszerük információbiztonsági megfeleltetéséről.

A Hunguard jogi ügyeit képviselő Karafiát Ügyvédi Iroda egyébként Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején a V. kerületi önkormányzattól, 2015-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott megbízásokat. A kabinetminiszter egyébként szerdai közleményében hangsúlyozta: sem a Hunguard Kft-ben, sem más gazdasági társaságban nincs tulajdonrésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik