Forma-1 - Magyar Nagydíj
Közélet

A Telekomnál használják Rogán Antal találmányát

24.hu
24.hu

2016. 08. 11. 07:34

A miniszter feltalálótársainak érdekeltségében lévő cégek több törvénymódosítással is jól jártak.

Szerdán számolt be a Népszabadság arról, hogy Rogán Antal nevéhez egy digitális aláírással kapcsolatos informatikai szabadalom fűződik. A miniszter közleményében kijelentette, büszke a fejlesztésre, amit már értékesítettek is, az ő eljárásukat alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója.

A Magyar Telekom a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy megvették a találmányt. Az viszont nem világos, hogy jutott el hozzájuk. A távközlési cég ugyanis azt írta: ők a Profitrade Kft-től rendelték meg az elektronikus aláírási megoldást, a hírek szerint viszont a szabadalmat a MobilSign nevű cég vásárolta meg. Ugyanakkor mindkét vállalkozás Csík Balázshoz és Lengyel Csabához kötődik, akik Rogán Antal mellett a találmányt jegyzik, a szálak pedig a Hunguard Kft. nevű informatikai céghez vezetnek.

A Népszabadság úgy bukkant a szabadalomra, hogy azt keresték, ki állhat az offshore-gyanús, máltai és ciprusi hátterű cég mögött, amelyet a kormány lényegében monopolhelyzetbe hozott a közműcégek auditálása terén. A Hunguarddal a Telekom is szerződést kötött, mint auditszolgáltatóval, amit azzal indokoltak, hogy az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2014-es módosítása előírta, hogy kötelesek gondoskodni számlázási rendszerük információbiztonsági megfeleltetéséről.

A Hunguard jogi ügyeit képviselő Karafiát Ügyvédi Iroda egyébként Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején a V. kerületi önkormányzattól, 2015-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott megbízásokat. A kabinetminiszter egyébként szerdai közleményében hangsúlyozta: sem a Hunguard Kft-ben, sem más gazdasági társaságban nincs tulajdonrésze.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.