Közélet

Kövér László “forrong”, unja Habonyt, Rogánt, az urizálást  

A házelnök egyre nehezebben tartja magában nemtetszését.

A Népszabadság forrásai szerint Kövér László szerint a Fidesz népszerűségét veszélyezteti egyes kormánypárti politikusok üzletelése, gazdagodása. Orbán Viktor szűk körében is lát kivetnivalót, és egyre nehezebben tartja magában nemtetszését. A fideszes bázist és a vidéki közhangulatot is figyelemmel kísérő választmányi elnök „forrong”, még az őszi politikai szezonnyitó előtt nagy beszélgetésre készül a kormányfővel, szeretne valamilyen fordulatot az őt zavaró területeken.

Nem válogatja meg szavait

A politikusi gazdagodás és a nyílt üzletelés meghaladta tűrőképességét, és nem válogatja meg szavait, amikor szóba hozza ezt. Ilyenkor nem csak Habony Árpádra és Rogán Antalra tesz megjegyzéseket, szerinte a Fidesznek a korrupció látszatát is kerülnie kellene, ám az tapasztalja, hogy

egyesek már erre sem adnak.

(A minap az ellenzékinek nem nevezhető Demokrata írta azt, hogy elsőre a Fideszről kétszer annyi embernek jut eszébe a korrupció, mint Orbán Viktor – a szerk.) Egy ismert kormányzati szereplő ezt úgy írta le, hogy Kövér László minden ellen harcol, ami tisztességtelen. Ezt a morális felelősséget a technokrata Habony-vonal értelmezni sem tudja.

Orbánt védi az új arcoktól

Kövér László aggódik az Orbán Viktor szűk környezetéhez kapcsolódó „jelenségek” miatt is, nem nem tud azonosulni azzal, hogy a miniszterelnök hozzátartozója – ha saját jogon is, de – „jól körülhatárolható hátszéllel” kilépjen a közéleti, üzleti porondra. A Népszabadság szerint nem véletlen, hogy a Fidesz-alapító egy éve Tiborcz István közbeszerzései sikerei miatt sajtóhírek szerint  visszavonulását is kilátásba helyezte Orbán Viktornak, akinek a veje a találkozót követő napokban lemondott a keszthelyi kikötőről és kiszállt az Elios Innovatív Zrt.-ből.

Kövér Lászlónak az ellen nincs elvi kifogása, hogy Orbán Viktor maga találjon-jelöljön ki nyolc-tíz nagytőkést Magyarországon, de úgy véli, minden döntéssel el kell számolni, ha közpénzről van szó. A házelnök sziklaszilárdan hisz a miniszterelnökben, mély meggyőződése, hogy

Orbán Viktor az egyetlen államférfi, aki Magyarország szuverenitásának biztos bástyája lehet.

A Népszabadság forrásai azt nem tartották valószínűnek, hogy nyári szünet utáni első elnökségi ülésen asztalt borítana Kövér László, aki a lap megkeresésére tudatta, hogy

nem kíván „élő lelkiismeret lenni”, és külön megbeszélést sem tervez a miniszterelnökkel.

A lap ennek dacára úgy tudja, a házelnök figyelmeztetni készül a miniszterelnököt arra, hogy súlyosan rombolhatja a Fideszt és a kormány hitelét és népszerűségét, ha a médiabirodalmakat használva botrányos, korrupciógyanús ügyek kiszivárogtatásával egymásra lőnének a párt befolyásos politikusai.

Mészáros, Habony és Vajna veszélyes Orbánra

Korábban Török Gábor politológus is arra hívta fel a figyelmet a Heti Válaszban, hogy az új, kormányközeli termékek elindítása, a Fidesz médiaátalakítása egyelőre sikertelen. Többnyire

önmagukat hiteltelenítő médiumokat, illetve bukdácsolást, dilettantizmust és buta szervilizmust látunk.

Akkor az elemző azt mondta, hogy az RTL erejét jelzi, ahogy egy pár perces, Mészáros Lőrinc sikereiről szóló tudósítására reagáltak – nyomdafestéket nem tűrő indulattal – egy focistadion biztonsági őrei.

Ez a történet szerintem kifejezetten életveszélyes Orbán Viktorra nézve.

A felcsúti polgármester és a kormányfő szoros kapcsolata ismert, a médiában

jól felépített történet, és ha a miniszterelnök a korrupciós vádakra csak újabb és újabb viszonvádakkal reagál, azzal nem oszlik el a gyanú, és nem lesz válasz az alapkérdésre.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormányfőre az átlagválasztó nem alaptalanul puritán politikusként gondol, de Török Gábor ezt vitatta.

Ezt a képet veszélyezteti minden hír- és képanyag, amely barátai és szövetségesei, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Andy Vajna és a körülöttük kerengő celebvilág gazdagodásáról és életmódjáról szól.

A Fideszt ráadásul most ők jelenítik meg. A párt korábbi arcai (Áder János, Kövér László, Szájer József) nem ingerelték a választókat fényűző hobbikkal, kétes ügyekkel.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik