Közélet

Bocsánatot kért a kommandói polgármester a falunapi „migránsparódia” miatt

A háború elől menekülőkön gúnyolódó műsor a nézők körében sem aratott osztatlan tetszést.

Bocsánatot kért az erdélyi Kommandó polgármestere azért, hogy a falunapon olyan „paródiaműsort” adtak elő, amely a háború elől menekülő szíriaiakon gúnyolódott – írja a kolozsvári Maszol. A kitoloncolt „migránsok” szerepét roma gyerekekkel játszatták el.

A portál azt írja, a műsor korántsem aratott akkora sikert, mint azt a falunapról beszámoló napilap állította. A Székelyhon újságírója, aki magyarországi vendégeivel járt a kommandói falunapon, azt mondta a Maszolnak: meglehetősen visszásnak érezték a jelenetet, a szereplők viszont láthatóan nem voltak tudatában annak, hogy szerencsétlen a témaválasztás. Az ott élőknek egyébként nincs közvetlen tapasztalatuk a menedékkérőkkel, vélhetően a magyar állami média torz híradásaiból alkottak képet a menekültválságról.

Kocsis Béla polgármester azt mondta: meglepte a műsor negatív visszhangja. Szerinte hagyomány, hogy a faluünnepet olyan paródiaműsorral színesítik a helyi fiatalok, aminek aktualitása van. Arra a kérdésre, hogy viccesnek tartja-e olyan emberek kifigurázását, akiknek lebombázták az otthonát, a falu vezetője azt mondta, nem gúnyolódás, hanem szórakoztatás volt a céljuk, elnézést kérnek azoktól, akiknek sértették az érzékenységét.

A polgármester azt is mondta, át tudja érezni a földönfutóvá vált emberek helyzetét, megjegyezve, hogy Kommandó szegény, elszigetelt település, sok helyi fiatal külföldön keres megélhetést.

A falunapról elsőként beszámoló sepsiszentgyörgyi Háromszék című lap szerdán jegyzetben vette védelmébe a falunapi műsort, a „budapesti” sajtót hisztériakeltéssel és a kommandóiak megbélyegzésével vádolva. A bukaresti rádió magyar adása is jegyzetet szentelt a témának, szerzője, Magyari Nándor László viszont úgy vélte, a műsor „nemcsak átvette és visszhangozta, hanem egy fokkal mélyebbre vitte az anyaországi kampány-kommandó kirekesztő és xenofób tartalmát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik