Salgótarján, 2016. augusztus 1.
A kormány kényszerbetelepítés elleni népszavazáson való részvételre felhívó óriásplakátjai Salgótarjánban 2016. augusztus 1-jén.
MTI Fotó: Komka Péter
Közélet

Tárki: 43 százalék biztosan elmegy a kvótanépszavazásra

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 06:43

A közvélemény-kutatás módszerével lényegében megjósolhatatlan, mi fog történni október 2-án, az úgynevezett betelepítési kvótáról rendezett népszavazáson – mondta a Népszabadságnak Sík Endre, a Tárki vezető kutatója. Az intézet friss felmérése szerint a népesség 43 százaléka menne el biztosan szavazni, míg 27 százalék valószínűleg részt vesz a referendumon. 14 százalék biztosan, 9 százalék valószínűleg nem fog szavazni, és 7 százalék nem tudja, mit fog tenni.

Az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre a legtöbben, az összes megkérdezett 37 százaléka “eltökélt nemmel” válaszolna – vagyis az összes megkérdezett több mint harmada elmegy és a kormány szándékainak megfelelően nemmel szavaz. Körükben többségben vannak az észak-magyarországiak és az alföldiek, a gimnáziumot és egyetemet végzettek, illetve a köztisztviselők.

A második legnagyobb csoportot a kutatók által “talán, de akkor nem” néven emlegetett választók alkotják, akik talán elmennek szavazni, és ha igen, akkor nemmel voksolnak. A “passzív nem” csoportba 13 százalék tartozik – ők azok, akik valószínűleg nem mennek el, de ha mégis, akkor nemmel szavaznak.

Az “eléggé eltökélt igen”, illetve a “passzív igen” tábora jóval kisebb, 8, illetve 65 százalék. 16 százalék még egyáltalán nem tudja, hogy mit fog csinálni október 2-án. Az igen szavazatoknak a felmérés szerint nincs meghatározott társadalmi arculata, csak pártszimpátiája: az átlagnál több közöttük az MSZP és a DK szimpatizáns.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.