Közélet

Voldemort-gate: a NAV-elnök felelősségét is vizsgálnák

szigetvari-viktor(430x286).jpg (Array)
szigetvari-viktor(430x286).jpg (Array)
Az Együtt Tállai András felelősségét is vizsgálná Mengyi Roland korrupciós ügyében.

Az ügyészségnek mielőbb kezdeményeznie kell Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését, emellett meg kell vizsgálni Csepreghy Nándor és Tállai András szerepét is az ügyben – közölte Szigetvári Viktor a Legfőbb Ügyészség előtt.

A pártelnök azt mondta: a Polt Péter vezette ügyészségnek hiába vannak bevált praktikái a Fidesz korrupciós ügyeinek elsimítására, a mostani esetben annyira nyilvánvaló a bűncselekmény és a fideszes érintettség, hogy az ügyészség semmilyen módon nem bagatellizálhatja el az eljárást.

Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését mielőbb kezdeményezni kell, és egy tisztességes, mindenre kiterjedő nyomozás keretében eljárás alá kell vonni a fideszes politikust.

Szigetvári Viktor szerint meg kell vizsgálni azt is, milyen magas kormányzati szintig érnek el a legújabb korrupciós botrányának szálai: szerinte már most látszik, hogy Csepreghy Nándor is érintett lehet, de tisztázni kell Tállai András szerepét is az ügyben.

Ki kell deríteni, hogy az adóhatóság elnöke, aki egyébként a Mengyi Rolandéval szomszédos mezőkövesdi választókerület országgyűlési képviselője, adott-e ki információt a folyamatban lévő eljárásról, lehallgatásokról párttársának. Ha igen – és ezt az Együtt elnöke nem zárta ki -, akkor Tállai Andrást jogi felelősség terheli.

A 168 Óra című hetilap legfrissebb számában azt írta, Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. Ezt a fideszes képviselő tagadta, közleményében úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával.

A NAV elnöke csak a sajtóból értesült a botrányról

 

Még szerencse, hogy bekerült a minisztériumi sajtószemlébe, mert Tállai András államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, abból értesült az ügyről. Utána kért tájékoztatást. A NAV elnöke arra nem akart reagálni, miért mondhatta azt az egyik gyanúsított, hogy

nekünk jó, hogy Tállai András lett a NAV vezetője, mert jó viszonyban van Mengyi Rolanddal,

de jelezte, hogy a fideszes képviselő nem a barátja, csak „munkakapcsolatban” vannak.

Az, hogy Tállai nem tudott az ügyről azért furcsa, mert a 168 Óra szerint a NAV tájékoztatta Balog Zoltán minisztert a nyomozásról, az Emmi a pályázat feltételeit ezek után módosította úgy, hogy az inkriminált pályázat ne feleljen meg a szükséges kritériumoknak. Az adóhatóság adócsalás miatt kezdett nyomozni, az ügyben öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, illetve hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Hárman beismerő vallomást tettek.

LMP: Voldemort-gate

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg azokat a hanganyagokat, amelyek alapján felmerült, hogy a fideszes Mengyi Roland kenőpénzért biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. Ezt Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke jelentette be, hozzátéve: politikustársa azt is megkérdezi, hogy lehallgatták-e a kormánypárti képviselő telefonbeszélgetéseit.

A “Voldemort-gate-ről” beszélő politikus emlékeztetett rá, a Miniszterelnökség is elfogadhatatlannak nevezte, hogy külön e célra létrejött céghálózatok lopják el az uniós pénzeket.Az LMP szerint ez nem történhet másként, csak úgy, hogy ehhez a legmagasabb szinten lévő politikusok is asszisztálnak.Hadházy Ákos szerint Magyarországon egy “polip” lopja el az uniós pénzeket, amelynek három karja van. Az egyik karnak az EU-s forrásokat elosztó politikusokat nevezte, akik a visszaéléseket lehetővé teszik. A másik kar azokból az önkormányzatokból, szervezetekből, létező, illetve “kamu” cégekből áll, amelyek ezt igénybe veszik és “hajlandóak belemenni ezekbe a huncutságokba”. A harmadik kar a céghálózat, amelynek tagjai papíron üzleti tanácsadással foglalkoznak, valójában “kiközvetítik” az uniós pénzeket, elintézik a pályázatok megnyerését, cserébe azt kérik, hogy ők legyenek a kivitelezők.

A társelnök az átnézett közbeszerzések alapján azt mondta, sokszor előfordult, hogy egymástól több száz kilométerre lévő települések is ugyanazokat az ajánlattevőket, köztük az érintett céget hívják meg közbeszerzésekre, majd ugyanazt a tevékenységet fillére ugyanannyiért csináltatják meg. Ez csak úgy fordulhat elő, ha előre megbeszélték a közbeszerzés részleteit.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik