Közélet

Hadházy: a Voldemort-gate szálai a legmagasabb szintig vezetnek

Az LMP kíváncsi a Mengyi Roland ügyében készült hanganyagokra.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kezdeményezni fogja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg azokat a hanganyagokat, amelyek alapján felmerült, hogy a fideszes Mengyi Roland kenőpénzért biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. Ezt Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke jelentette be, hozzátéve: politikustársa azt is megkérdezi, hogy lehallgatták-e a kormánypárti képviselő telefonbeszélgetéseit.

A “Voldemort-gate-ről” beszélő politikus emlékeztetett rá, a Miniszterelnökség is elfogadhatatlannak nevezte, hogy külön e célra létrejött céghálózatok lopják el az uniós pénzeket. Az LMP szerint ez nem történhet másként, csak úgy, hogy ehhez a legmagasabb szinten lévő politikusok is asszisztálnak.Hadházy Ákos szerint Magyarországon egy “polip” lopja el az uniós pénzeket, amelynek három karja van. Az egyik karnak az EU-s forrásokat elosztó politikusokat nevezte, akik a visszaéléseket lehetővé teszik. A másik kar azokból az önkormányzatokból, szervezetekből, létező, illetve “kamu” cégekből áll, amelyek ezt igénybe veszik és “hajlandóak belemenni ezekbe a huncutságokba”. A harmadik kar a céghálózat, amelynek tagjai papíron üzleti tanácsadással foglalkoznak, valójában “kiközvetítik” az uniós pénzeket, elintézik a pályázatok megnyerését, cserébe azt kérik, hogy ők legyenek a kivitelezők.

A társelnök az átnézett közbeszerzések alapján azt mondta, sokszor előfordult, hogy egymástól több száz kilométerre lévő települések is ugyanazokat az ajánlattevőket, köztük az érintett céget hívják meg közbeszerzésekre, majd ugyanazt a tevékenységet fillére ugyanannyiért csináltatják meg. Ez csak úgy fordulhat elő, ha előre megbeszélték a közbeszerzés részleteit.

A 168 óra című hetilap legfrissebb számában azt írta, Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál. Ezt a fideszes képviselő tagadta, közleményében úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik