Budapest, 2015. január 22.
Csillag István korábbi gazdasági miniszter a Világgazdaság gazdasági napilap 2015: Átrendeződő piacok, új tulajdonosok címmel megrendezett évindító konferenciáján az Aquincum Hotel Budapest szállodában 2015. január 22-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

Csillag István: “a lé azé, aki lenyúlja”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 05. 16:20

Szerinte a mostani hatalom jelmondata, hogy „aki nincs velünk, az nincs”.

Az Élet és Irodalom legfrissebb számában Csillag István arról ír, miért lehet Magyarország egy sötét lyuk Európa közepén, ahol

elbuknak a jók, győznek az erőszakosak, a rosszléti állam épül tovább, a lé azé, aki lenyúlja, az ostobák nem tanulnak. Sokféle formája van az önkénynek, a zsarnokságnak. Ki hiszi el, hogy igaz, hogy a szabadság, a szabad választás bizonyítéka és garanciája az ellenzéki politikai pártok, a kritikus újságok, az odamondogató rádió- és tévécsatorna jelenléte? Ki hiszi el, hogy leváltható a Vezér és kormánya, a kormányváltás csak azon múlik, hogy az ellenzék alkalmatlan?”

Csillag István valódi csapdahelyzetként írja le, hogy Magyarországon nem dönthet szabadon az, aki felelős a gyerekéért, a családjáért, önmagáért, és megélhetése a kormányhoz való hűségétől függ. A volt miniszter emlékeztet rá, hogy a jövedelemmel rendelkező magyar felnőttek közül közvetlenül az államtól függ (4,3 millió ember), és a „piacról” élők 3,2 milliós táborának is felfelé kell kacsingatnia, ha jót akar.

Ebben a helyzetben nem kell a diktatúrához éjféli „csengőfrász ”, baracskai munkatábor elég a létbiztonság féltése is, ami alapvetően határozhatja meg a választói döntést.

A megélhetésükben politikai döntéstől függő jövedelműek erős, meghatározó többsége olyan magyar sajátosság, amire nincs európai példa. (…) Rákosi zsarnokságát az a mondás jelképezte, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”, az engedékeny Kádárét az, hogy „aki nincs ellenünk, az velünk van”, a Vezérét pedig, az, hogy „aki nincs velünk, az nincs”.

Csillag István szerint nem kifinomult érzékű államjogászok és politológusi elemzése alapján állapítható meg, hogy leváltható-e még a kormány választásokon, hanem abból az egyszerű jövedelem- és munkapiaci statisztikából, amely kimutatja, hogy a választók többségének van mit féltenie, ha életben akar ebben a hazában maradni. További részletek az Élet és Irodalomban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.