Közélet

A magyarok a legborúlátóbbak a Brexit miatt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 04. 14:35

Az Ipsos 16 országban mérte, mit várnak az emberek a brit kilépés után.

A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és hét nem uniós ország (Ausztrália, Dél-Afrika, India, Japán, Kanada, Oroszország és USA) 65 év alatti felnőtt lakosa körében készült mintegy 13 ezer ember megkérdezésével.

Az uniós országokban a többség (58%) úgy véli, az EU szempontjából a britek kilépése rossz döntés volt, és csaknem ugyanennyien (55%) mondják azt, hogy ez Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, míg 50% a saját országára nézve is negatív lépésnek tartja azt.

A magyarok válaszai két megközelítésben eltérők. Az átlagnál kevesebben (49%) tartják a Brexitet kedvezőtlennek az angolokra nézve és sokan (63%) az EU jövője miatt értékelik azt kritikusan. A magyarok fele is úgy látja, hogy országunk szempontjából is negatív döntés volt a briteké. Az unión kívüli országok lakossága kevésbé érzékeli ennek a lépésnek a negatív hatását.

Az uniós tagállamokban a válaszadók 39 százaléka szomorú a britek távozása miatt, csak 13% örül ennek. A svédek a legelkeseredettebbek (48%), a franciák a legkevésbé (25%). A magyarok 40%-át letöri a változás híre, csak 8 százalék üdvözölte a Brexitet.

Az EU-tagállamokban 53% tart attól, hogy a brit kilépés negatívan hat az unió gazdaságára, 54% szerint gyengébb lesz az EU, és 47% szerint a kilépés miatt csökken az uniós befolyás a világban.

A magyarok sokkal pesszimistábbak, 72% szerint visszaveti az EU gazdasági pozícióit a Brexit, 62% ítéli meg úgy, hogy gyengül az EU, 66% pedig arra számít, hogy csökken Európa befolyása a nemzetközi folyamatokra.A félelem a dominóhatástól a népszavazás előtt 48%-os volt az EU tagállamokban. Utána már kevesebben (41%) fél a további kilépésektől. A brit referendum előtt a magyarok 55%-a gondolta, hogy a Brexitnek tovagyűrűző hatása lesz, a döntés után már csak 40% tart ettől. A Brexit után az uniós polgárok 26%-a, a magyarok 20%-a kevésbé utazna Nagy-Britanniába.

Bobby Duffy, az Ipsos Mori Társadalomkutatási Intézetének ügyvezetője szerint a kutatás azt igazolta, hogy sokkhatásként érte Európát a brit népszavazás eredménye, de sokan már elfogadják a döntést.

Nincs általános pánikhangulat, sőt, valójában a dominóhatástól való félelem is csökkenő tendenciát mutat.

Nem kétséges, hogy Európa többségének aggodalomra okot adó kimenetele is lehet a britek távozásának, de a felmérés a tagállamok ezt éppen annyira érzik lehetőségnek, mint kihívásnak.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.