Közélet

Ingyen parkolóbérletek miatt emeltek vádat hat ember ellen Szegeden

A jegyző azt mondta, nem érti az eljárást, mert hasonló juttatásban részesültek a rendőrök és az ügyészségi alkalmazottak is, azt mégsem vizsgálják.

Vádat emelt az ügyészség hat ember ellen amiatt, mert a szegedi önkormányzat 2008 és 2012 között ingyenesen, és a vádhatóság álláspontja szerint jogellenesen adott ki több mint háromszáz parkolóbérletet.

A Csongrád Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze elmondta: jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják az érintetteket, az önkormányzati tulajdonban lévő társaság két korábbi ügyvezetőjét, egy üzletágvezetőjét és három, az önkormányzat részéről eljáró embert, köztük egy választott politikust.

A vádirat szerint az önkormányzatnál évente vezetői  értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal,  illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek,  akik ingyenes kombinált parkolóbérletet kaphatnak. A parkolóbérletek ingyenes átadásának ugyanakkor 2013. január elseje előtt nem volt jogszabályi alapja.

A Délmagyar.hu azt írja: Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László alpolgármester és Kalmár Gábor kabinetvezető ellen emeltek vádat.

Mózes a lapnak elmondta: két évtizede zajló gyakorlatról van szó, a kedvezményezettek – önkormányzati és országgyűlési képviselők, valamint egyes állami szervek vezetői – közfeladatuk ellátásához kapták a parkolóbérletet. A jegyző elmondta: ez évente körülbelül 8 millió forintba került, és eleinte 70, később, a közgyűlés létszámának csökkentésével 65 ember kapta meg.

Szerinte a nyomozó hatóság és az ügyészség következetlen, mert nem emeltek vádat amiatt, hogy ugyanilyen konstrukcióban ingyen biztosítottak parkolóbérletet a rendőrség gépjárműveire, vagy jelentős kedvezményt adtak egy parkolóházban az ügyészség és bíróság alkalmazottainak.

A városházán nem született döntés arról, hogy ki kapjon parkolóbérletet, hanem javaslatot fogalmaztak meg a közlekedési társaság igazgatójának, kérni pedig nem jogellenes – mondta a jegyző, aki szerint a törvényszék elnöke, a megyei főügyészség vezetője és a rendőrfőkapitány is kértek munkatársaik számára parkolóbérletet. Mózes Ervin nonszensznek tartja a jogértelmezést és képtelenségnek az ügyészség álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik