Közélet

Extrém időjárásnál akkor is elvinnék a hajléktalanokat, ha nem akarják

Élet az utcán (Array)
Élet az utcán (Array)

Legkésőbb 2023-ig megszüntetné a kormány az átmeneti szociális intézményi ellátási formákat, csupán az egy-egy éjszakára szállást adó éjjeli menedékhelyet és a hajléktalanok átmeneti otthonait tartja fenn továbbra is – ez áll a Magyar Nemzet által megismert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által jegyzett előterjesztésben.

A hajléktalanotthonokon kívül átmeneti elhelyezést nyújtó intézménynek számít az időskorúak, a fogyatékossággal élők gondozóháza, a pszichiátriai, valamint a szenvedélybetegek átmeneti otthona. A kormány a tervezet szerint fokozatosan az időskorúak és fogyatékossággal élők gondozóházait, valamint a pszichiátriai és a szenvedélybetegek átmeneti otthonait, helyettük tartós bentlakást nyújtó intézményeket hoznának létre. Az Emmi álláspontja szerint  ha az ellátott csak átmeneti időre igényel ellátást, akkor lehetőség lesz határozott idejű megállapodást kötni a gondozásra.

Lakhatási támogatás a rászoruló családoknak

A hajléktalanoknak és a fedél nélkül lévő kisgyermekes családoknak megmarad ugyan az átmeneti ellátási forma, de a jövőben az ilyen intézményeknek külső férőhelyeket is létre kell hozniuk, amelynek részeként lakhatási támogatással kell segíteniük az albérletben, bérlakásban talpra állni igyekvő embereket.

A jövőben extrém időjárási körülmények esetén akkor is elszállíthatják majd az utcáról a hajléktalanokat, ha ők maguk nem járulnak hozzá. A lap szerint a szakemberek telenként sokszor azért nem tudják megakadályozni a kihűléses haláleseteket, mert a fedél nélkül élők nem hajlandók bemenni a szállásra, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint pedig nem kötelezhetők erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik