Közélet

Átrajzolhatják a budapesti kerülethatárokat

A főpolgármester elismerte: folyik erről a gondolkodás. Hatalmi szempontok is szerepet játszhatnak.

Tarlós István főpolgármester elismerte: gondolkodás folyik a főváros közigazgatási szerkezetének átalakításáról. A tusványosi szabadegyetem egyik előadásán is arról beszélgettek a fideszes polgármesterek, hogy jó lenne már, ha pont kerülne az önkormányzati átalakítások végére.

A Népszabadság azt írja: hiába reménykednek az önkormányzati vezetők a kérdés gyors és végleges lezárásában, napirenden van ugyanis a fővárosi önkormányzati struktúra minden korábbinál nagyobb mértékű átalakítása. Tarlós István a lapnak elismerte: különböző intenzitással, de továbbra is folyik a gondolkodás a kerületi beosztás módosításáról. Erről évek óta három koncepciót lebegtetnek párhuzamosan, de egyik sem jutott el a részletes kidolgozásig, akár egy negyedik terv is befuthat.

A főpolgármester azt is leszögezte: véleménye szerint Budapest súlya és közigazgatási szerepe a legfőbb kérdés, de mintha még ez sem dőlt volna el teljesen. A változtatási szándék mögött azonban a gyakorlati szempontokon kívül pártpolitikai, hatalmi szempontok is közrejátszhatnak – tette hozzá. Ezt nem fejtette ki részletesen, de a lap szerint egyértelmű, hogy ez hatással lehet például a „baloldali fellegvárként” működő XIII. kerületre, de az erős fideszes polgármestereket is kordában lehetne tartani.

Az önkormányzatok működését kétharmados törvény szabályozza, a változtatás így legkorábban 2019-től működhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik