Közélet

Szijjártó: Trump bevándorláspolitikája egybevág a magyar koncepcióval

A külügyminiszter szerint semmilyen módon nem szólunk bele az amerikai elnökválasztásba, de jogunk van véleményt nyilvánítani.

Az amerikai elnökválasztás az amerikaiak dolga – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kifejtette: az amerikai elnökválasztásba a magyar kormány nem szól bele semmilyen módon, de „jogunk van kifejezetten külpolitikai jellegű kérdésekben véleményt mondani”. Szerinte az amerikai elnökválasztási kampány „érdekes fázisa” zajlik a pártok konvencióival, és világossá vált, ki mit gondol a külpolitikáról és a bevándorlásról.

„Jól látható, hogy amit a demokraták gondolnak a bevándorlás kérdéséről, az a mi érdekeinkkel teljes mértékben ellentétes, és az is jól látható, hogy amit a republikánus elnökjelölt gondol a bevándorlásról, az meg egybevág a mi koncepciónkkal” – mondta Szijjártó. Hozzátette: Magyarország a NATO elkötelezett tagja, és világos vállalásokat tett, hogy a tagsággal járó kötelezettségeit teljesítse.

„Európában nagyon kevesen fordítanak annyit a védelmi kiadásokra, amennyiben megállapodtak a szövetség tagjai, és Magyarország sem felel meg ennek a kitételnek, de menetrendet fogadtak el arról, hogy az ország fokozatosan eléri a kívánatos szintet” – közölte a külügyminiszter. Azt mondta, Donald Trump azt szorgalmazza, hogy az európai szövetségesek teljesítsék kötelezettségeiket, és „ezzel mi is teljesen azonosulni tudunk”.

Szijjártó arra is kitért, hogy szerinte a múlt pénteki müncheni támadás magyar szempontból mérföldkő, mert eddig még nem volt magyar halálos áldozata az „új európai terrorhullámnak”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik