Közélet

Négymillió emberen áll vagy bukik Habony sorsa, de van egy nő, aki megmentheti

A miniszterelnök főtanácsadójának már csak egyetlen dobása van, a Brüsszel- és kvótaellenes népszavazásnak érvényesnek és eredményesnek kell lennie, különben úgy jár, mint elődje, Wermer András, aki a 2002-es bukott választás után lett kegyvesztett.

De van egy nagy probléma. 

8,3 millió. Ennyien szerepelnek most a választói névjegyzékben – a határon túli magyarokkal együtt. Érvényes népszavazáshoz 4,15 millió érvényesen voksolóra van szükség. Ha a kormánypárt nem hozza a népszavazást, akkor – kis túlzással – már 2016 októberében elbukhatja a 2018-as országgyűlési választásokat.

Érződik a nyomás a kampánygurun, de a pénzcsap még nyitva, nagyjából 3 milliárd forint megy majd el arra, hogy részvételre buzdítsanak a bevándorlási kvóta elleni népszavazáson. Rég költöttek ennyit, a bevándorlók elleni tavalyi kampányra 300 millió, annak folytatására 380 millió forint folyt el, míg a magyar reformok sikereit 600 millióból hirdették.

A közelmúlt közvélemény-kutatásai szerint az összes Fidesz és az összes Jobbik szavazó ma nagyjából hárommillió ember, de még a biztos pártválasztók ilyen magas száma sem jelent automatikus szavazási hajlandóságot októberben.

Vagyis a legoptimistább feltételezés szerint is több mint egymillió embert még találnia kell Habonynak.

Megszólítani

Csakhogy eddig mindig ugyanazok az unásig ismert arcok mondták el nagyjából ugyanazt.

  • Brüsszel ránk akarja kényszeríteni az akaratát.
  • Ne hagyjuk!
  • Védjük meg Magyarországot!
  • Menekültek egyenlő terrorizmus.
  • Nem kérünk az illegális bevándorlókból.
  • Budapest nem lesz Köln.
  • És ezek unásig ismert variánsai.

Orbán, Kósa, Szijjártó, Rogán, Lázár, Tuzson, Kövér, Kontrát. Őket használta eddig agyon a kormányzat propagandagépezete, de 1) akit eddig meg tudtak szólítani ezek az emberek, azokra számíthatnak a referendum során, 2) az új, passzív szavazókat ők nem tudják az urnákhoz állítani.

Információink szerint ezért a kormányfő tanácsadója a mozgósítási kampány részeként újat húzott, és egy eddig ebben a témában alig megszólaló politikusra bízták a feladatot, hogy növelje a részvételi arányt.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára, női politikusként azt várják tőle, hogy a család pátoszával szerezzen új szavazókat.

Orbán Viktor már korábban is elismerően beszélt Novákról, így feltűnése és a kampányban való részvétele váratlan ugyan, de nem előzmény nélküli. A 444 írt arról a zártkörű beszélgetésről, amikor a miniszterelnök azt ecsetelte, miért nincs több női politikus a kabinetében. Nem akarja kitenni őket nemtelen támadásnak, emlékszik, mit kapott Lamperth Mónika.

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Pedig „vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani”, mondta, a beszélgetés későbbi szakaszában pedig két női államtitkárt ki is emelt. Czunyiné Bertalan Juditot, aki mára bukott egyet lefelé, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos lett és Novák Katalint, aki még most is államtitkár.

Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi, mondta Novákról.

Habony erre az erőre és kurázsira csapott le.

Bevetés

És az államtitkár elkezdte, beleállt a kvótareferendumba. A kormány menekültellenes plakátjai közül az egyik azt állítja, a bevándorlási válság kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában.

Novák pedig erre rákötve egy hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a magyar nőket és gyerekeket azonban nem tehetjük ki ennek a veszélynek, ezért meg kell állítani az illegális bevándorlást.

Eddig sikerült ettől a veszélytől megóvni a magyar nőket és gyerekeket, és emellett a jövőben is elkötelezett a kormány, mondta.

Novák Katalin az októberi népszavazáson való részvételre buzdított és rámutatott: a referendumon a magyar emberek – a többi európai országhoz képest kivételes módon – elmondhatják a véleményüket az illegális bevándorlásról, és felhatalmazást adhatnak a magyar kormánynak arra, hogy még határozottabban tudjon fellépni a migrációval és a Brüsszel által tervezett kényszerbetelepítési kvótával szemben.

Kép: Miniszterelnöki Kabinetiroda
Kép: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Az államtitkár azt mondta, az ugrásszerű emelkedés a terrorcselekményekre is igaz. Emlékeztetett arra, hogy tavaly január, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás óta olyan terrorcselekmények történnek, amelyekről rendre kiderül, hogy az elkövetők illegális bevándorlók voltak vagy migrációs háttérrel rendelkeztek.

Aktívak

Nem véletlen a női hang a kampányban, ugyanis vonatkozó kutatások szerint, ha egy árnyalattal is, de a nők aktívabbak a politikában, így az ő megnyerésük és mozgósításuk a kormány számára könnyebb, a család és a gyerekek pedig könnyen működő hívószóvá válhatnak. Novák megjelenése a kampányban a Klubrádióban is téma volt, Bolgár Györgynek az államtitkár erről hárított, azt mondta, az ő személye nem annyira izgalmas, a kapcsolódás azonban egyértelmű, családok, ifjúság, menekültek.

Brüsszel a hibás

Hogy nem egyedi Novák-megmozdulásról van szó, jól jelzi, hogy kedden az államtitkár már arról beszélt a köztévében, szerinte Brüsszel sorozatos rossz válaszokat adott az illegális bevándorlásra, és ezek ellen fel kell lépni. Úgy látja, erre megfelelő lehetőséget ad az októberi kvótareferendum, amelyen a magyar emberek még nagyobb felhatalmazást adhatnak a kormánynak arra, hogy korrigálja az európai vezetés hibás döntéseit.

Az államtitkár szerint a kabinet nem az illegális migrációs hullámmal érkező emberekkel, hanem magával a jelenséggel szemben akar fellépni, mert az összefügg a nők elleni erőszakkal és a terrorizmussal.

A megoldás az illegális bevándorlás megállítása.

A 24.hu minisztériumi forrása szerint Novák csak úgy vállalta el az “új hang” szerepét a kvótanépszavazás kampányában, hogy közben megtarthatja a családpolitikát is, igaz, azzal ő is tisztában van, hogy szakmai reputációja csorbát szenved a direkt menekültezéssel. Így az államtitkár szerdán arról beszélt, hogy emelik az anyatejért kapott anyagi juttatást.

Nagy hatással

Kérdéseinkkel megkerestük Novák Katalint is, mi indokolta megjelenését a kampányba. Szerinte korunk egyik legnagyobb kihívása az a népvándorlás, melynek hatásai Európát és benne Magyarországot szorosan érintik. Ez a kérdés összefügg a demográfiai tendenciákkal, és nagy hatással lesz gyermekeink jövőjére. A Brüsszelre és számos európai vezetőre jellemző téves helyzetfelismerés és a problémák gyökerével nem foglalkozó, látszatmegoldást kínáló rossz válaszok a helyzetet tovább súlyosbítják. A közelmúltban történt erőszakos cselekmények sora is arra figyelmeztet, hogy őszinte beszédre és határozott cselekvésre van szükség. Habony szerepét firtató kérdésünkre hárított, csak annyit mondott, hogy „a kapcsolódó sajtótájékoztatót és interjúkat a mindenkor megszokott hivatali rendnek megfelelően készítettük elő és bonyolítottuk le.” Attól pedig nem tart, hogy reputációján csorba esik, bízik benne, hogy a magyar emberek többsége érzi, mekkora szükség van a népvándorlással, az illegális bevándorlással és a menekültüggyel kapcsolatos nyílt párbeszédre, és él a népszavazás által biztosított állampolgári jogaival is.

 

Kiemelt kép: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik