Közélet

Hiába a plakátok, vendégmunkásokra számít a kormány

A munkaerőpiac gyors szerkezeti változásának kezelése rövid távú, átmeneti intézkedéseket is igényel, ennek egyik formája lehet a külföldi munkaerő célzott foglalkoztatása a hiányszakmákban – írta Cseresnyés Péter, az NGM munkaügyekért és szakképzésért felelős államtitkára abban a válaszlevélben, amelyet Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdésére küldött.

Szél arról érdeklődött, hogy mit tervez a kormány a kritikussá váló munkaerőhiány enyhítésére, és felidézte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavait, aki arról beszélt, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező, szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását. Mindez azért pikáns, mert ezzel párhuzamosan a kormány szinte egész politikáját a bevándorlás ellenzésére építette fel.

A képviselő kérdésére az államtitkár azt írta: a kormány a közszféra béremelései mellett „a gazdálkodási feltételek folyamatos javításával” támogatja, hogy a versenyszektorban is emelkedjenek a fizetések, és kevesebben menjenek külföldre. Emellett arról is írt, hogy „a kormány hosszú távú célja változatlanul a dolgozni akaró, állástalan magyar emberek foglalkoztatásának elősegítése, amelynek legfontosabb eszköze az átképzési és szakképzési programok biztosítása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik