Közélet

Újabb botrányt emleget az MSZP a választási irodánál

Gogos-Zoltan(960x640).jpg (Array)
Gogos-Zoltan(960x640).jpg (Array)
A párt szerint titkos utasítás alapján ellenőrzik a népszavazási aláírásokat.

 

Nem adja ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI), milyen belső utasítás alapján ellenőrzi a földreferendumhoz leadott aláírásokat, ezért a párt az adatvédelmi hatósághoz fordult – írja az Index. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz mintegy 250 ezer aláírást adott le. Abból az átfedések, pontatlanságok miatt mintegy 220 ezer érvényesre számít.

200 ezer aláírás kell a népszavazás kiírásához. A pártot nyugtalanítja, mi alapján ellenőrzik a szignókat, mivel küldöttei szerint az NVI munkatársai egy belső utasítás alapján döntik el, érvényesnek ítéljék-e az eléjük került aláírást. Az MSZP meg akarta ismerni a dokumentumot, az NVI elnöke megtagadta kérésüket.

A szocialisták közérdekű adatigénylését Pálffy Ilona azzal utasította el, hogy az utasítás döntés-előkészítő anyagnak számít. A szocialisták a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak, hogy megismerhessék az utasítást.

Múlt héten az NVI elnöke azt mondta, hogy népszavazáshoz összegyűjtött aláírások csaknem kétharmadát feldolgozták már, az eddigi ellenőrzés alapján úgy tűnik, az érvényes aláírások száma talán eléri a 200 ezres határt, “de nem biztos”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik