Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts as he leaves at the end of a European Union Summit at the EU Council in Brussels on December 18, 2015. / AFP / THIERRY CHARLIER
Közélet

Forró ősz vár Orbánra, újabb gigatüntetés jöhet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 26. 15:20

A kvótareferendum után néhány nappal vonulnának utcára.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem maradt mozgástér a bértárgyalásokhoz, ezért nagy szakszervezeti tüntetés lehet október 7-én. Kordás László a Klubrádióban azt mondta, az oktatásban, az egészségügyben, a többi közszolgáltatásban dolgozók elégedetlensége – a szakszervezeti konföderációk összefogásával – nagy demonstrációban csúcsosodhat ki, mivel a kormányra csak akkor lehet hatni, ha nem százak, hanem tízezrek vonulnak utcára.

Néhány napja a szövetség közleményben tudatta, hogy a KSH magyar keresetekről közzétett adatai alapján (az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek) igazoltnak látja:

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisát,

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelési javaslatát,

– a magyar dolgozók anyagi megbecsülésének szükségességét.

Megállapodás híján a Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazataira fokozott szerep hárult a helyi bértárgyalásokon, ahol nincs szakszervezeti jelenlét, még kiszolgáltatottak a munkavállalók. A szövetség ezért olyan országos bérmegállapodást sürget, amely iránymutató a gazdasági élet minden szereplőjének.

Független elemzők szerint az év egészében 6-7% körül várható a bruttó bérnövekedési ütem. A szakszervezeti szövetség ezért tárgyalna a kormánnyal, a munkaadókkal a munkaerőpiac égető gondjairól, a bérrendszerről, és egy olyan adó- és foglalkoztatáspolitikáról, amely a munkavállalók szempontjainak megfelel.

Szorosan összefügg fiatal honfitársaink kivándorlásának nagysága a hazai bérviszonyainkkal. Őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg nem rendezzük ezt a kérdést, nem számolhatunk tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására. A megoldás nem várhat tovább.

A háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe. Ezért Kordás László azt szeretné, ha már szeptember elején elkezdődnének a 2017-re vonatkozó bértárgyalások.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Image: 73483992, A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti Hősök terén, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepségen, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.