Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts as he leaves at the end of a European Union Summit at the EU Council in Brussels on December 18, 2015. / AFP / THIERRY CHARLIER
Közélet

Forró ősz vár Orbánra, újabb gigatüntetés jöhet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 26. 15:20

A kvótareferendum után néhány nappal vonulnának utcára.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem maradt mozgástér a bértárgyalásokhoz, ezért nagy szakszervezeti tüntetés lehet október 7-én. Kordás László a Klubrádióban azt mondta, az oktatásban, az egészségügyben, a többi közszolgáltatásban dolgozók elégedetlensége – a szakszervezeti konföderációk összefogásával – nagy demonstrációban csúcsosodhat ki, mivel a kormányra csak akkor lehet hatni, ha nem százak, hanem tízezrek vonulnak utcára.

Néhány napja a szövetség közleményben tudatta, hogy a KSH magyar keresetekről közzétett adatai alapján (az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek) igazoltnak látja:

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisát,

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelési javaslatát,

– a magyar dolgozók anyagi megbecsülésének szükségességét.

Megállapodás híján a Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazataira fokozott szerep hárult a helyi bértárgyalásokon, ahol nincs szakszervezeti jelenlét, még kiszolgáltatottak a munkavállalók. A szövetség ezért olyan országos bérmegállapodást sürget, amely iránymutató a gazdasági élet minden szereplőjének.

Független elemzők szerint az év egészében 6-7% körül várható a bruttó bérnövekedési ütem. A szakszervezeti szövetség ezért tárgyalna a kormánnyal, a munkaadókkal a munkaerőpiac égető gondjairól, a bérrendszerről, és egy olyan adó- és foglalkoztatáspolitikáról, amely a munkavállalók szempontjainak megfelel.

Szorosan összefügg fiatal honfitársaink kivándorlásának nagysága a hazai bérviszonyainkkal. Őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg nem rendezzük ezt a kérdést, nem számolhatunk tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására. A megoldás nem várhat tovább.

A háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe. Ezért Kordás László azt szeretné, ha már szeptember elején elkezdődnének a 2017-re vonatkozó bértárgyalások.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.