Közélet

Vészcsengő: már a betegek életét veszélyezteti az orvoshiány

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az utolsó rúgja a magyar egészségügy.

Az ellenzéki párt szerint a magyar egészségügyi helyzet drámai végnapjait jelzi az is, hogy egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis. A kormány korábbi terve csődöt mondott, ez az utolsó utáni pillanat, hogy megkezdődjék az egészségügy átalakítása.

Vissza kell tenni azt a  több, mint 400 milliárd forintot az ágazatba, amit Orbánék 2010 óta vettek el.

Csaknem 300 betöltetlen háziorvosi praxis van, jelenleg az ország keleti régióiban a legsúlyosabb a helyzet: a mélyszegénységben élők, a legelesettebbek még a megfelelő alapellátáshoz sem jutnak hozzá – írták.

A PM rendkívül aggasztónak nevezi, hogy ez a szám egyre növekszik, a háziorvosi pálya – a fiatal orvosok külföldre vándorlása miatt – elöregedőben van:  öt éven belül további 2200 praxis sorsa válhat kérdésessé.  2025-re akár az is előállhat, hogy a lakosság felének nem lesz ellátása. A még itthon maradó  fiatal orvosok alig választják a háziorvosi pályát, és végképp nem azokban a régiókban, ahol a legnagyobb a szegénység és az ellátási szükséglet.

A párt úgy számol, hogy a jelenlegi finanszírozás duplája kellene ahhoz, hogy a fiatal orvosok egyáltalán megfontolják a praxis elindítását. A PM szerint a kormánynak azért kell visszatennie a 2010 után az ágazatból elvont 400 milliárd forintot, mert a forrásbővítés nélkül nem várható, hogy bármi is változik a romokban heverő egészségügyben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik