Közélet

Többszörösen jogsértő lenne a halálbüntetés

A nemzetközi jogász szerint a török elnök sem tehet meg bármit.

Többszörösen jogsértő lenne halálbüntetéseket kiszabni Törökországban a puccskísérletben részt vevőkre. Ezt egy nemzetközi jogász mondta az M1 aktuális csatornának. Tóth Norbert szerint a török büntető törvénykönyv és az alkotmány is tiltja a halálbüntetést.

Ezeket módosíthatná a parlament, ez viszont ellentétes lenne a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségével, amely egy fel nem mondható szerződés, Törökország pedig csatlakozott hozzá a kétezres évek közepén. A visszamenő hatályú törvénykezés szintén jogellenes, ha be is vezetnék a halálbüntetést, nem szabhatnának ki ilyen ítéletet a puccskísérlet résztvevőire.

Tóth Norbert arról is beszélt, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő által elrendelt, a parlamentben megszavazott három hónapos rendkívüli állapot jogi értelemben inkább szükségállapot, amelyben átmenetileg fel lehet függeszteni bizonyos kötelezettségek végrehajtását. A szabadságjogok csorbításának azonban a török alkotmányban és a nemzetközi jogban is vannak korlátai, a rendkívüli állapot bevezetése nem jelenti azt, hogy Erdogan bármit megtehet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik