Közélet

Rákkeltő anyag mérgezi a Tiszát

Az egészségre káros ftalát oldódik ki a folyót csúfító PET-palackokból.

Egy labor ártalmas mennyiségben mutatta ki a vegyületfajtát a folyó felső folyásán. A Délmagyar emlékeztet rá, hogy a műanyaggyártásban lágyításra használt anyag az élő szervezetbe jutva, felhalmozódva rákkeltő, a hormonháztartást is megzavarja. A mintát június 30-án vették a Felső-Tiszán, Tiszaszalkánál, a folyóból és annak üledékéből. A meder anyagában nem találtak semmi érdekeset, csak a vízben.

Bordós Gábor környezetmérnök, a vizsgálatot végző cég munkatársa azt mondta: vizsgálatuk csak egy pillanatfelvétel, hiszen egy mérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a flakonok, amelyek a szeméttel együtt kerülnek a folyóba, és strapabíró anyagnak látszanak, nemcsak elcsúfítják a környezetet, de nyomot is hagynak rajta. Közvetve az emberek egészségén is. A cég az eredmény közzétételével nem akar pánikot kelteni, csak a felelősségre hívja fel a figyelmet.

„Azt, hogy egy társadalom hogyan viszonyul a környezetéhez, azon lehet a legjobban lemérni, hogyan vigyáz a vizes élőhelyekre”.

Ezt már Szalma Elemér szegedi biológus, a Tisza élővilágának kutatója mondta a hír kapcsán. Szerinte a helyzet katasztrofális, amit az is lát, aki megáll Szegednél a Tisza-parton, és próbálja megbecsülni, mennyi PET-palackot visz a víz. Ezt a mennyiséget egy-egy szemétgyűjtő akció nem tünteti el, és az sem, ha egy cég közzétesz egy meghökkentő vizsgálati eredményt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik