Közélet

Pavarotti örökösei is nekimentek Trumpnak

Ellenzik, hogy a néhai sztártenor áriáját felhasználják az elnökjelölt kampányában.

Luciano Pavarotti örökösei nem akarják, hogy Donald Trump kampányában felhasználják a sztártenor híres áriáját, a Nessun dormát (Senki ne aludjon).

Közvetlen családtagokként szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a testvériség és a szabadság értékei, amelyeket Luciano Pavarotti mindvégig vallott művészi pályafutása során, teljesen összeegyeztethetetlenek a Donald Trump elnökjelölt által kínált világlátással.

Így tiltakozott az énekes három lánya, Lorenza, Giuliana és Cristina, valamint özvegye, Nicoletta Mantovani Pavarotti Rómában olasz és angol nyelven kiadott közleményében.

Trump választási gyűlésein gyakran csendül fel Pavarotti előadásában a Giacomo Puccini Turandot című operájából származó ária, amelynek végén háromszor hangzik el, egyre nagyobb hangerővel, a Győzni fogok! (Vincero) kifejezés.

Oszoljon az éj homálya, s bukjatok alá, csillagok!
Bukjatok alá, csillagok! Amint itt a hajnal, győzni fogok!  Győzni fogok! Győzni fogok!

Az ária a néhai világhírű olasz tenor védjegyévé vált. Közrejátszott abban, hogy Pavarotti minden idők egyik legnépszerűbb operaénekesévé vált. Az énekes 2007-ben hunyt el 71 évesen, hasnyálmirigyrákban.

Korábban több rockzenekar és popsztár tiltakozott ellene, hogy zenéjét Donald Trump kampányában felhasználják. Legutóbb a Queen együttes.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik