Közélet

A parlament macsó, de az ellenzéki nők nem hagyják magukat

A fideszes képviselőnők inkább szavaznak.

 

A nemzetközi politikában egyre fontosabb szerepet töltenek be a nők a politikában, ezért a Policy Solutions Képviselőfigyelő néven indított portálja a magyar képviselőnők parlamenti aktivitását vizsgálta a 2014-2018-as ciklus félidejében.

Az elemzés szerint nők az Országgyűlésben az aktív képviselők közé tartoznak a felszólalások, a benyújtott indítványok és a szavazások terén is. A 20 képviselőnő közül a parlamenti felszólalások, a benyújtott indítványok alapján az ellenzékiek járnak az élen.

Az LMP-s képviselők kértek legtöbbször szót. Schmuck Erzsébet két év alatt 326 alkalommal beszélt a Parlamentben, frakciótársa, Szél Bernadett nem sokkal lemaradva követi őt 291 felszólalással. Ők ezzel a teljesítménnyel a teljes képviselői mezőnyben is előkelő helyet foglalnak el, mindketten ott vannak a tíz legaktívabb felszólaló között.

Az MSZP-frakció nőtagjai is gyakran szólalnak fel. Bangóné Borbély Ildikó 229 felszólalásával a 3. a nők között, őt közvetlenül két másik szocialista képviselőnő, Heringes Anita és Demeter Márta követi.

A Fidesz és a frakcióval nem rendelkező pártok képviselőnőit a mezőny második felében találjuk. Előbbieknél a frakció nagysága, utóbbiaknál a frakcióval járó többletjogok hiánya korlátozhatja a megszólalások számát. A legkevesebbet beszélő politikusnők a fideszes Csöbör Katalin és Mátrai Márta, akik kevesebb mint 10 alkalommal kértek szót a Parlamentben. A legkevésbé beszédes ellenzéki honanya pedig a DK-s Vadai Ágnes volt, neki 12 felszólalása volt az utóbbi két évben.

A Parlament egészére vonatkozóan kijelenthető, hogy az önálló indítványok benyújtásában az ellenzéki nők járnak az élen. Az összes ellenzéki politikusnő több egyéni indítványt adott be, mint bármelyik kormánypárti képviselő, a lista első felében kizárólag ellenzékiek szerepelnek.

A négy legtöbb önálló indítványt jegyző képviselőnő közül az MSZP-s Demeter Márta és Bangóné Borbély Ildikó félezernél is több, az őket követő LMP-s Szél Bernadett, illetve a szocialista Heringes Anita 400-nál több indítványt terjesztett elő. Ezzel mindannyian a tíz legtöbb előterjesztést benyújtó képviselő között szerepelnek. Nem csak ők gyakorlott javaslattevők: a teljes képviselői rangsor első 25 helyén 9, a rangsor első felében összesen 15 képviselőnő szerepel, vagyis a parlamenti arányukhoz mérten erősen felülreprezentáltak a képviselőnők a legaktívabb indítványozók között.

A nem önálló indítványok beterjesztése is ellenzéki „műfaj”, a kormánypárti politikusnők elvétve élnek ezzel. Az élen ebben a kategóriában az LMP és a Jobbik áll. A legtöbb nem önálló indítványt az LMP-s Schmuck Erzsébet és Szél Bernadett nyújtotta be, egyaránt 302-t. Ezzel holtversenyben az ötödikek a teljes parlamenti rangsorban. A Jobbik két képviselőnője is igen gyakran élt ezzel az eszközzel: Hegedűs Lórántné több mint 180 indítványt jegyzett másokkal együtt, amivel szintén a parlamenti top 10-ben találjuk, míg Dúró Dóra 132 beadvánnyal szintén az élmezőnyhöz tartozó 15. helyen áll a ciklus félidejében.

A magyar képviselőnők igen gyakran vesznek részt a parlamenti szavazásokon: a 20 női képviselő átlagosan a szavazások 85%-án volt ott a parlamenti ciklus első felében.

A Fidesz-frakció női tagjait különösen magas szavazási részvétel és erős frakciófegyelem jellemzi. A női szavazási rangsor első hét helyén kivétel nélkül fideszes képviselőt találunk, rájuk 90%-os vagy afeletti részvételi mutató jellemző.

A fideszes Dunai Mónika a leggyakoribb szavazó, ő csak a szavazások 2%-ánál maradt távol. A legtöbbször hiányzó PM-s Szabó Tímea átlagosan tízből hatszor volt ott a parlamenti gombnyomásnál. Az ellenzéki képviselőnők közül az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita (87-87%), illetve a DK-s Vadai Ágnes és a jobbikos Hegedűs Lórántné (86-86%) voltak jelen a legtöbbször, amikor szavazni kellett.

A kormánypárti képviselők közül egyértelműen Dunai Mónika a legaktívabb, frakciótársait mind a négy vizsgált területen megelőzi. A fideszes Mátrai Márta a felszólalások, valamint az önálló és a nem önálló indítványok tekintetében is a legpasszívabb képviselőnő. A legnépesebb ellenzéki női csapattal bíró MSZP-n belül Bangóné Borbély Ildikó a legaktívabb. A Jobbik két képviselőnőjének teljesítménye minden tekintetben nagyon hasonló egymáshoz, az LMP – egyébként szintén sok parlamenti munkát végző – politikusasszonyai között csak az önálló indítványok számában mutatkozik érdemi különbség, Szél Bernadett javára.

A teljes elemzés a Képviselőfigyelő honlapon.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik