Budapest, 2016. április 11.
Orbán Viktor miniszterelnök kézfeltartással szavaz a napirendrõl az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. április 11-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Közélet

Nagy a Fidesz előnye, de sokan leváltanák a kormányt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 21. 11:31

A pártnélküli kormányváltók egyelőre nem tudják, kire szavazzanak.

A Fidesz támogatottsága hónapok óta hullámzó, most érzékelhetően többen lettek a kormánypárt hívei: 24-ről 27 százalék bővült a tábora. A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb reprezentatív kutatása szerint az MSZP támogatói köre 12 százalékról 10 százalékosra csökkent. A szocialisták továbbra is szoros versenyben vannak a Jobbikkal, amely mögé most 11 százalék sorakozik fel. A DK és az LMP tábora 1-1 százalékpontot módosult, előbbié 6-ról 5-re, utóbbié 3-ról 4-re. Az Együtt változatlanul 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékon áll.

Nem változott a pártoktól távolságot tartók aránya sem, 36 százalék volt és maradt. 

Változatlan a biztos pártválasztók csoportjának mérete is. A népesség egyharmada tartozik oda, ezért a rájuk vonatkozó adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 18 százalékot ér el. A biztos szavazók 9 százaléka a DK híve, az LMP-nek 4, az Együttnek 2, a Liberálisoknak 1 százalékos tábora van.

A  ZRI Závecz Research Intézet a július első felében végzett közvélemény-kutatása alapján azt írja, hogy az elmúlt hónapokban lényegében egyetlen tartós tendencia figyelhető meg a pártok támogatottságában: a Jobbiknak kis lépésekben, fokozatosan csökkent a tábora. A párt főleg azokban a társadalmi rétegekben esett vissza, ahol korábban erős pozíciói voltak: a fiatalok és a kisebb településeken élők között.

A Fidesz jelenleg nemcsak összességében, hanem a lakosság minden csoportjában a legerősebb párt. Korábban a húszas-harmincas korosztályban vetélytársa volt a Jobbik, de most elég jelentős a különbség a kormánypárt javára: 24 illetve 14 százalékon állnak. Az idősebbek, a nyugdíjas éveikben járók között rendszerint fej-fej mellett haladt a Fidesz és az MSZP, most viszont 28 illetve 21 százalékon állnak.

A többség mégis elküldené a kormányt

Bár a Fidesz előnye jelentős, a választók körében többen vannak (43%), akik 2018-ban váltást akarnak az ország élén, mint ahányan a mostani kormány maradását pártolják (32%). Ezekből az adatokból jelenleg azért nem prognosztizálható az erőviszonyok, a hatalmi helyzet megváltozása, mert az előbbi csoport elég széttagolt, míg az utóbbi meglehetősen egységes.

A Fidesz-kabinet további működését a kormánypárt 27 százalékos tábora (2,2 millió szavazó) mellett 5 százaléknyi (négyszázezer fő) bizonytalan választó tartaná helyesnek. Új kormányt a különböző politikai platformon álló Jobbik (11 százalék, 1 millió fő) és MSZP (10 százalék, 800 ezer fő) hívein kívül a kisebb (néhány százezres) táborral rendelkező pártok támogatóinak többsége is szeretné.

A pártokhoz nem kötődő, bizonytalan választók tekintélyes részének (a népesség 12 százalékának, 1 millió főnek) is az álláspontja, hogy 2018-ban le kellene váltani a kormányt. E csoport tagjai jelenleg nem találnak támogatásra érdemesített pártot. Nincs markáns társadalmi-demográfiai karakterük, de a lakosság minden rétegében jelen vannak.

A pártnélküli kormányváltók az ellenzéknek igazi kihívást jelentenek. Maguk mellé kellene állítaniuk azt a szavazói csoportot, amelynek az aktivizálása nem lesz könnyű, mert nagyon passzív. Csak 16 százalékuk mondja biztosra, hogy elmegy voksolni. A kormányváltók egészének is mérsékeltebb a részvételi hajlandósága: 41 százalékuk menne szavazni, míg a kormány maradását kívánók körében ez az arány 48 százalék.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.