Közélet

Nem lesz népszavazás az ingyenes kéményseprésről

A választási bizottság szerint költségvetési vonzata lenne a döntésnek, és nem egyértelmű a kérdés.

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette hétfői ülésén a kéményseprés gyakoriságáról szóló népszavazási kezdeményezést. A kérdést a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba magánemberként nyújtotta be, így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?

A választási bizottság többsége úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, viszont az elutasító határozat ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, Bodolai László, az LMP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja és Lovas András, a KNDP delegáltja.

Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény felhatalmazást ad a belügyminiszternek, hogy szabályozza a tevékenység szakmai szabályait, a kezdeményezés pedig egy ilyen kérdést, az ellenőrzés gyakoriságát érinti. Vagyis a kérdés a belügyminiszteri rendelet módosítására irányul, népszavazást viszont csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet rendezni.

Más tagok viszont úgy érveltek, hogy az Országgyűlés visszavehetné a belügyminiszterhez delegált jogalkotási feladatot, és az állampolgárok tudnak dönteni ebben a kérdésben, amely „nem túl szakmai”.

A határozatot megszavazó tagok szerint viszont a jelenlegi kétévenkénti ingyenesség kiterjesztésének van költségvetési vonzata is, és a kérdés nem egyértelmű.

Az NVB többsége végül arra hivatkozva tagadta meg a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműségnek, valamint költségvetési kérdésként értelmezve tiltott tárgykörre vonatkozik. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik