Közélet

Nem lesz népszavazás az ingyenes kéményseprésről

24.hu
24.hu

2016. 07. 18. 21:53

A választási bizottság szerint költségvetési vonzata lenne a döntésnek, és nem egyértelmű a kérdés.

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette hétfői ülésén a kéményseprés gyakoriságáról szóló népszavazási kezdeményezést. A kérdést a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba magánemberként nyújtotta be, így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?

A választási bizottság többsége úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, viszont az elutasító határozat ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, Bodolai László, az LMP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja és Lovas András, a KNDP delegáltja.

Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény felhatalmazást ad a belügyminiszternek, hogy szabályozza a tevékenység szakmai szabályait, a kezdeményezés pedig egy ilyen kérdést, az ellenőrzés gyakoriságát érinti. Vagyis a kérdés a belügyminiszteri rendelet módosítására irányul, népszavazást viszont csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet rendezni.

Más tagok viszont úgy érveltek, hogy az Országgyűlés visszavehetné a belügyminiszterhez delegált jogalkotási feladatot, és az állampolgárok tudnak dönteni ebben a kérdésben, amely „nem túl szakmai”.

A határozatot megszavazó tagok szerint viszont a jelenlegi kétévenkénti ingyenesség kiterjesztésének van költségvetési vonzata is, és a kérdés nem egyértelmű.

Az NVB többsége végül arra hivatkozva tagadta meg a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműségnek, valamint költségvetési kérdésként értelmezve tiltott tárgykörre vonatkozik. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Eger, 2017. május 25.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (k), Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője (b) és Dányi Gábor Zoltán európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár (j) a fejlesztéspolitikai egyeztetésen az egri városházán 2017. május 25-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.