Közélet

Grafikonon a magyar egyetemek lecsúszása

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.
(József Attila – Születésnapomra)

Sehol sincsenek a magyar egyetemek a világrangsorban.

Az ELTE három év alatt több mint 100 helyet rontott.

Közben a költségvetési támogatás sem fullasztja meg a rendszert. A héten kijött a Center for World University Rankigs 2016-os listája, az élen a Harvarddal.

  • Az első 500-ba egyedüli magyar egyetemként az ELTE került fel, a 488. helyre.
  • A Semmelweis Egyetem a 631.,
  • a Debreceni Egyetem a 661.,
  • a Szegedi Egyetem a 708.,
  • a BME a 850.,
  • míg a Pécsi Egyetem a 877.

A CWUR rangsora egészen egyszerű szempontok alapján dolgozik, többek között figyelembe veszik többek között, hogy a hallgatók hány nemzetközi díjat nyernek, a végzett diákok elhelyezkedését is nézik és a publikációkra is odafigyelnek.

Idén, de grafikonon itt az előző három év, összesítve.

Az egyetemek lecsúszása mellett érdemes megnézni, hogy a központi költségvetés milyen mértékben támogatja a felsőoktatási intézményeket, érdemes megnézni a 2011 utáni csökkenést. (Ezek mellett az egyetemeknek, főiskoláknak lehet saját bevételük is.)

TOP 200? Ugyan már!

A kormány 2013-ban hirdette meg az akkori felsőoktatási stratégiájának keretén belül a célt, hogy 2020-ra a nemzeti tudományegyetemek (ilyenek az ELTE, a szegedi és a pécsi tudományegyetemek, valamint a Debreceni Egyetem) a globális rangsorokban a legjobb 200 közé kerüljenek.

Egy év múlva Palkovics László, aki akkor felsőoktatásért, most oktatásért felelős államtitkár, azt mondta:

Felelőtlenség lenne kizárólag egy vagy két hazai egyetem TOP 200-ba való bekerülésére koncentrálni, hiszen ez a felsőoktatás fejlesztését célzó források nagy részét lekötné.

És akkor tegyük ide, mit mondott Hoffmann Rózsa még ellenzékben, 2009. augusztus 20-án a magyar felsőoktatásról:

A felsőoktatás egésze is letarolt mezővé vált. Egy szűk, megvásárolt vezető réteg készségesen asszisztált azokhoz a változtatásokhoz, amelyeknek következtében lassan-lassan a gazdag, fizetős, igénytelen fiatalok időt múlató találkozási pontjává süllyed a korábban méltán híres magyar egyetemi képzés.

Kiemelt kép: az akkori Veszprémi Vegyipari Egyetem előadóterme, 1956, Karabélyos Péter, Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik