Közélet

Nizzai terrortámadás: csak a véletlennek köszönheti két magyar fiatal, hogy nem voltak az utcán

“Köszönjük, hogy ennyien aggódtok értünk! Jól vagyunk! Másfél órával azelőtt voltunk ott, és előtte pár perccel is oda készültünk. Szerencsére nem maradtunk, és nem értünk oda!” – írta Facebook oldalán Kutni Anita, történetükről a helyi Oroscafé számolt be.

A lány barátjával, Varsandán Milánnal, az Orosházán nevelkedő, jelenleg a Balatonfüredi KC-ban játszó korábbi válogatott kézilabdázóval nyaral az országban, testközelből élték át a terrortámadást, ahol 84 ember vesztette életét. A lap szerint a két orosházi fiatal múlt hétfőn érkezett Nizzába.

Nagyjából előző nap tudatosult bennünk, hogy július 14-én francia nemzeti ünnep van. Csütörtök este 8 körül értünk vissza Nizzába egy kirándulásról. A busz, amivel mentünk, a Promenade des Anglais végén rakott ki minket, nem pedig a végállomáson, mondván, hogy az ünnepség miatt nem tud tovább menni. Ezert végigsétáltunk rajta a hotelunkig, megnéztük a katonai felvonulást, és hallgattuk a koncerteket. A sétány már ekkor tömve volt emberrel. Ekkor értettük meg, milyen fontos ez a nap a franciáknak. Az egész napos kirándulás után lepihentünk a hotelszobában, ami egy utcányira van a sétánytól és kb. 400 méterre a történtektől. Hallottuk a zenét és a tűzijátékot, ezért úgy döntöttünk, ezt kár lenne kihagy, mondta Anita.

Míg barátja várt rá, hogy megszárítsa a haját, sikoltozásra lettek figyelmesek, először azt hitték, csak a fiatalok szórakoznak.

Aztán kinéztünk, és az emberek pánikszerűen menekültek be az alattunk lévő kis térre, néhányan fel a szomszédos házak tetejére. Ezután folyamatos durranásokat hallottunk, amiről először azt hittük, hogy tűzijáték. Majd percenként mentek el a mentők, fogalmunk sem volt, mi történhetett, csak éreztük, hogy nagy a baj és már nem mehetünk le.

Később kijárási tilalmat rendeltek el, így a szobájukban maradtak, hívták a konzulátust is, jelezték, hogy biztonságban vannak.

Hajnal 3 körül aludtunk el nagy nehezen, majd 7 előtt már ébren is voltunk, mert folyamatosan szirénáztak. A mi utcánkat és a sétányt is lezárták, így az egész napunk megpecsételődött, hiszen nem igazán tudtunk hova menni, csakis a sétány mellett elhaladva, ahol korán reggel még tisztán látható volt a szétlőtt kamion, az emberek személyes tárgyai, ruhai hevertek az úton.

A lány azt mondja, a város azóta is csendes, mindenhol katonák és rendőrök, az emberek virágokkal és gyertyákkal emlékeznek.

Hétfőn utaznak haza, addig is kerülik a nagy tömeget.

Kiemelt kép: a terrorista kilőtt furgonja, AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik